Inloggen
voeg je bewering toe

Beweringen

Even "stil zijn" voor de maaltijd is bekend en ook zeer te prijzen. Men dankt de Heer van al het leven voor de maaltijd, die genoten zal worden. Bewust of onbewust dankt men Hem daarbij tegelijk voor de grote en algehele samenstelling van de Schepping.

Schrijver: Han Messie, 27 juni 2015


Geplaatst in de categorie: religie

3.1 met 14 stemmen 206Er zijn 5 reacties op deze inzending:

Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
9 juli 2015
We kunnen onze dankbaarheid voor al het goede dat Moeder Aarde ons brengt, beter tot uiting brengen door op te houden Haar uit te buiten en te vergiftigen. Dat zet meer zoden aan de dijk dan bidden alleen. Allebei mag natuurlijk ook. Maar bid dan vooral voor een gifvrije, diervriendelijke en milieuvriendelijke maaltijd.
Amen.
Naam:
Hendrik Klaassens
Datum:
4 juli 2015
Email:
klaassens38zonnet.nl
Van harte onderschrijf ik deze bewering van Han, die misschien eerder een hartenkreet is. In een wereld die bol staat van ondankbaarheid en consumentisme is het niet verkeerd om even stil te staan bij het feit dat we voldoende te eten hebben.

Natuurlijk kun je deze bewering niet omdraaien door te stellen dat iemand, die niets te eten heeft, daarom gerust mag vloeken. Een dergelijke redenering gaat volledig voorbij aan de laatste - haast nog belangrijker - zin, namelijk dat men Hem dankt voor de schepping als geheel.

Dat deze bewering niet evangeliserend is, blijkt uit het gegeven dat het in meer religies dan alleen het christendom gebruikelijk is om God voor de maaltijd te danken.
Naam:
Len Cornelis
Datum:
4 juli 2015
Met de reacties kan ik meevoelen. Overigens ervaar ik deze tekst niet als een 'bewering'. Strikt genomen is deze reeks woorden geen bewering. Dit vanwege het ontbreken van originaliteit in de formulering. De bijdrage lijkt slechts evangeliserende opvattingen te onderstrepen. Met literair, eigenzinnigheid, of nieuwe invalshoek, heeft deze inzending weinig te maken, volgens mij.

Hoewel op deze schrijfsite op zich ook ruimte mag zijn voor moralisme. Ook al komt deze gedateerd over. Han schrijft hierover vaak. Regelmatig tegen de klippen op, zou je zo zeggen. Zo bezien voert Han met een vaste groep 'fans' voortdurend verbaal strijd voor andere waarden in deze krankzinnige tijd. Daar valt een en ander voor te zeggen. Ook al spreken inhoud, stijl en typering van de boodschap mij niet aan.
Naam:
Stil Van.
Datum:
1 juli 2015
Zij die niets te eten hebben mogen dus VLOEKEN!
Juist!
Nu komen we tot de kern van die zogenaamde 'goede' God.
Als je niets te eten hebt, heb je dus ook niets te 'danken'.

Ja hoor ik dank u, ik wel, maar de anderen die het niet hebben dat is hun probleem toch?

Smakelijk!
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
27 juni 2015
Vroeger werd er bij ons thuis voor en na de maaltijd gebeden. Allemaal opgedrongen door de gereformeerde kerkleer. Ik ben blij dat ik van die onzinnige poespas verlost ben. Het eten smaakt er juist lekkerder door. Ik heb dat voedsel helemaal zelf uit de supermarkt aangesleept. Ik ben de distribiteurs van dat voedsel dan ook erg dankbaar. Dat hebben wij mensen mooi en sociaal geregeld. Ik kan ook stil zijn en dankbaar voor het voedsel, zonder dat daar een Opperwezen aan te pas komt. 'de grote en algehele samenstelling van de Schepping' deugt voor geen meter en dat weet je ergens zelf ook wel. Deze zoetsappigheid kun je niet echt beweren, gezien de miljoenen vluchtelingen, de vele oorlogen, aanslagen en sociale/economische misstanden. Amen.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)