Inloggen
voeg je bewering toe

Beweringen

Kerkelijke dogma's

Het kerkelijke christendom dient zich te ontdoen van starre dogma's, en mensen aan te sporen het geloof in zichzelf te zoeken, zoals Yeshua, die wij als Jesus Christus kennen, ons dat tweeduizend jaar geleden geleerd heeft.

--- --- ---

"Laat uiterlijke autoriteiten los en ga naar binnen. Daar zul je zelfinzicht verwerven, je schaduw ontmoeten en zowel met je géweten als met je weten in verbinding komen."

- Hans Stolp, zie link.

... Bewering aangepast n.a.v. de reactie van Hendrik: 'Het christendom' verandert in 'Het kerkelijke christendom'. ...


Zie ook: http://bit.ly/1XbBxUP

Schrijver: Gabriëla Mommers, 6 februari 2016


Geplaatst in de categorie: religie

3.2 met 19 stemmen 225Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
7 februari 2016
Je hebt gelijk, Hendrik. Ik had moeten schrijven: 'het kerkelijke (exoterische) christendom moet zich van zijn dogma's ontdoen'.
De kerk, die het spirituele (esoterische) christendom eeuwenlang heeft vervolgd. Gelukkig leven we nu in een tijd waarin we allemaal onze eigen spiritualiteit mogen volgen, van binnenuit. En door de scheiding van kerk en staat, is er geen kerk die daar nog een mallemoer over te zeggen heeft. Hoewel mensen als Eijk dat wel nog proberen. Hij zou juist de mensen moeten aansporen om naar zichzelf te luisteren, in plaats van naar hem. Want dat is ook wat Yeshua tweeduizend jaar geleden deed!
Naam:
Hendrik Klaassens
Datum:
7 februari 2016
"Het Christendom dient zich te ontdoen van starre dogma's, en mensen aan te sporen het geloof in zichzelf te zoeken."

Goedemorgen, dat is een krasse uitspraak, Gabriëla. "Het Christendom", wat versta je daaronder? Er zijn duizenden kerkgenootschappen, en allemaal hebben ze een andere dogmatiek, traditie en rituelen. Dat ze allemaal starre dogma's hebben, lijkt me dan ook niet juist.

Verder kent ook het Christendom (naast de Islam e.a. godsdiensten) een mystieke traditie, waarbij mensen juist wordt aangespoord om de weg naar binnen te zoeken. Misschien ken je Teresa van Avila wel, die daarover het boek "De innerlijke burcht" schreef. Zij wordt als een van de belangrijkste katholieke mystici beschouwd. Jij roept christenen dus op om iets te doen (mystiek, contemplate) wat al eeuwenlang door hen wordt gepraktiseerd.

Ik denk dat dit onderwerp zich beter leent voor een beschouwing dan voor een bewering, zodat het wat beter wordt uitgediept, maar dat is mijn persoonlijke mening.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)