Inloggen
voeg je bewering toe

Beweringen

De Friezen hanteren de slogan "Fryslân boppe, de rest in de groppe" (gierkuil), maar dezelfde slogan hanteerden de Duitsers tijdens W.O II: "Deutschland über alles." Zij zijn toch het volk dat de Joden, zigeuners en andere bruinogigen in de concentratiekampen hebben gestopt? Zij hebben bij ons de hongerwinter gebracht?
Wel Friezen, wees alert op uw slogan, deze heeft een diepere en andere ontstaansgrond dan u denkt en heeft ook in de huidige tijd dezelfde antisemitische - en nazistische betekenis als in die vreselijke jaren.

Schrijver: Wilma de Bruïne, 6 maart 2016


Geplaatst in de categorie: oorlog

1.0 met 6 stemmen 219Er zijn 7 reacties op deze inzending:

Naam:
Wilma de Bruïne
Datum:
13 maart 2016
Email:
whbdebruinegmail.com
Beste Len, ik geef toe dat mijn bewering nogal stevig denkwerk vereist. Nogmaals plaats ik de opmerking dat het niet nodig is om op de man af te spelen, maar je weet niet dat je zo speelt? Doe je best.
Naam:
Len Cornelis
Datum:
12 maart 2016
De taalkundige deftigheid van De Bruine mag niet verhullen, dat de vergelijking met het nazisme absurd blijft. Het dolkomisch bedoelde slot van haar commentaar duidt wat mij betreft op schoolpleinhumor. Tevens gooit De Bruine weer onbeholpen zaken over de schutting. De lezers begrijpen er uiteraard weer geen barst van. Nu ja, het levert weer even een sliertje reacties op. Als dat de bedoeling was? Dan toch liever een meer doordachte bewering, welke net zo goed uitdagend kan zijn.
Naam:
Wilma de Bruïne
Datum:
11 maart 2016
Email:
whbdebruinegmail.com
Hallo beste mensen, "groppe" betekent hier in overdrachtelijke zin "gierkuil". In het Deens betekent het woord "groep", verder is het woord de benaming van een Duitse zoetwatervis. In het Fries is " greppel" de "sleat " en "gierkuil" de "jarre pit". Als je het goed bekijkt, volgens jullie zeggen, moeten de Friezen Groningers gaan redden. Deze bewering is niet bizar, wel dat de Friezen het andere deel van de bevolking in Nederland, of dat nu Groningers zijn of niet, als minder beschouwen dan zichzelf. Dit is ook wat de Duitsers deden tegenover de Joden, zigeuners en andere bevolkingsgroepen. Deze slogan duidt op een machtsstrijd van de Friezen tegenover de parlementaire democratie en monarchie. Zij willen de absolute macht, daarnaast zijn de Friezen niet alleen van Deense maar ook van Duitse komaf. Discriminatie en rassenhaat zijn ook in onze tijd nog zeer aanwezig. Het is niet nodig om in jullie reacties op de man af te spelen, het is wel nodig om goed na te denken. Verder: wie de schoen niet past die trekt 'm uit!
Naam:
Ton Hettema
Datum:
7 maart 2016
c'est le ton qui fait la musique..
het is voor buitenstaanders vaak moeilijk in te schatten welk medemenselijk vuur er in het van humor overlopende innerlijk der Friezen werkelijk brandt..
Groppe betekent overigens greppel, waar het overtollige spraakwater van de pedante Hollanders in kon worden afgevoerd. Dit in tegenstelling met de qua taal hoogst economische Friezen, die de manier waarop Hollanders de simpele, rechtstreekse waarheid van het leven voor hun eigen gewin listig in de knoop probeerden te leggen, met dit gezegde pareerden. Daar moesten ze niets van hebben!
Naam:
Hendrik Klaassens
Datum:
7 maart 2016
Dag Wilma, ik woon al sinds 1984 in Friesland en hoor hier meestal de variant "Fryslân boppe, Grins in de groppe" (Grins is het Friese woord voor Groningen). Daarom denk ik dan ook dat deze kreet vooral te maken heeft met de rivaliteit tussen Groningers en Friezen.

Zoals Joanan al schreef is het een uiting van Friese trots en zelfbewustzijn. Met een nazi-mentaliteit heeft het niets te maken. Integendeel: juist in Friesland was het verzet tegen de nazi's heel goed georganiseerd. Ze waren zelfs in staat om een complete gevangenis te overvallen en daarbij alle verzetsstrijders te bevrijden. Het Friese gevoel van eigenwaarde manifesteert zich ook nu nog in een krachtig verzet tegen alles wat naar fascisme en vreemdelingenhaat riekt. Het lijkt me een uitstekend idee om dat ook maar zo te houden.
Naam:
Len Cornelis
Datum:
7 maart 2016
Een zeldzaam bizarre bewering met een onbegrijpelijke en ook wel bedenkelijke 'argumentatie'.
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
7 maart 2016
Ja, zo kun je alles wel krom buigen wat recht is! De Friese slogan is louter een uiting van trots. De Friezen zijn trots op hun inderdaad schitterende Friesland. Het is kolderiek bedoeld en zeker niet fascistisch en al helemaal niet antisemitisch. Vele Friese verzetsstrijders hebben hun leven voor de bedreigde Joden gegeven. Hoe durf je de Friezen met de nazi's te vergelijken! Je gooit een plastic knuppel in het hoenderhok en je vergelijking gaat helemaal mank.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)