Inloggen
voeg je column toe

Columns

Amerika voor wie durft

Vermogen maar niet capabel
Het is niet te bevatten dat een universitair geschoolde man een vliegtuig wil laten exploderen. Een vliegtuig vol met mannen, vrouwen en kinderen die op weg zijn naar vrienden en familie in Amerika om daar gezellig wat dagen door te brengen. Wat heeft deze man bezielt om tot zo'n daad over te gaan? Hoe ongelukkig en verward moet deze man zich hebben gevoeld om dit voor te kunnen bereiden en uit te willen voeren?

Heldendaad
Gelukkig liep het voor de passagiers en de bemanning in het vliegtuig goed af door tussenkomst van een moedige man die tot overmeestering van de man in staat was. Hoe moedig en vol zelfvertrouwen moet deze held zich hebben gevoeld na de overmeestering van de verwarde man?

Bewust zijn omgeving
Ondanks goede beveiliging is het de verwarde man gelukt om met chemicaliën en explosieven in het vliegtuig te zitten. Je kunt je afvragen hoe dit kan.
Mensen maken heel veel inschattingen. Gelukkig wordt lering getrokken uit verbeterpunten en wordt de beveiliging weer aangescherpt. We worden ons met z'n allen weer bewust van de diversiteit van mensen om ons heen en daarbij helaas ook de nood van veiligheid.

Ongelukkig versus gelukkig
Het verschil tussen deze twee mensen is te analyseren.
De eerste man is een man die zich ongelukkig en onzeker voelt en een negatief zelfbeeld heeft. De ankers kunnen al in zijn jeugd en opvoeding zitten, maar kunnen ook later zijn gevormd. Hij vindt zijn leven zo weinig waard dat sterven hem niets doet. Het raakt hem niet dat hij het leven van anderen in handen heeft. Hij heeft zijn laatste beetje zelfrespect aan de terreurbeweging geschonken.

De tweede man, de held, daarentegen is een man die gelukkig is. Hij staat vol in het leven, heeft zelfvertrouwen en voelt zich zeker om te handelen zoals hij wil. Hij heeft zelfrespect en een positief zelfbeeld. Hij heeft daarom het lef om de verwarde man te overmeesteren en de situatie naar zijn hand te zetten. Door zijn houding krijgt hij respect van alle mensen om zich heen. Het is een held.

Kansen krijg je genoeg
Ieder mens wil gelukkig zijn. Soms zijn er omstandigheden die ervoor zorgen dat je geluk overschaduwd wordt. Dat zijn levenslessen. Levenslessen waar je lering uit kunt trekken. Niet iedereen kan dat. Zeker als je als kind hiermee te maken hebt gehad en geen veiligheid en geborgenheid in het gezin hebt gevoeld, sta je wankel. Als je blijft open staan voor dingen die je anders zou willen of die niet gaan zoals jij wilt, dan stapelen de negatieve emoties zich in je op. Je komt in een neerwaartse spiraal en zie daar maar eens uit te komen. Als je geen liefhebbende familie of vrienden om je heen hebt, is dat niet gemakkelijk. Gelukkig zijn er wel beroepsmatige mensen als life coaches die je helpen te kijken naar jezelf en die je helpen dingen weer in perspectief te zien en met je kijken naar wat je nodig hebt om gelukkig te zijn. Kansen krijg je genoeg, het is alleen de kunst om ze te grijpen als ze zich voordoen.

Amerika?
Ik stap gerust in een vliegtuig naar Amerika en ben niet bang voor misdaad of terreur. Ik leef mijn eigen leven en doe dat vol vertrouwen. Hopelijk werkt dat aanstekelijk en werkt het ook voor u!

Schrijver: Nancy Seesing, 28 december 2009


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.3 met 6 stemmen 572Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)