Inloggen
voeg je column toe

Columns

Jij past in die jas!

Doe jij al mee?
Gisteren hoorde ik mensen praten over weer een nieuw dieet. Het zoveelste dieet maar.... dit zou hét succesdieet van 2010 zijn. Een dieet waarin je een kilo per week afvalt. Of zelfs meer omdat geen lichaam hetzelfde is. Nou dat belooft wat...

Illusie
Na alle nieuwe leefstijlen hebben we het allemaal wel gehad zou je denken. Maar niks is minder waar. Veel mensen blijven gevoelig voor het modelplaatje. Het plaatje dat zegt hoe jij er uit moet zien. De buitenkant die bij de start van 2010 nog steeds moet lijken op slank, mooi of stoer en succesvol volgens de maatstaf van een ander. Veel mensen onderschikken zich helaas nog steeds aan dit plaatje en de mening van een ander.

Uniek
Het is die mensen te gunnen dat ze tot eigen inkeer komen. Geen mens is hetzelfde maar uniek. En gelukkig maar. Wat zou het zijn als alle meisjes en vrouwen op Barbies leken en alle jongens en mannen op een uiterlijk ogende modelman? Niemand zou nog uniek lijken.

Zelfacceptatie
Het is tijd dat je op jezelf vertrouwt en niet op de levensstijl van een dieet. Iemand die van geboorte af aan wat zwaarder is, zal nooit slank worden zonder zichzelf te forceren. Al zou je weinig tot niks eten, die vollere lichaamsbouw hoort bij jou. Je hebt het niet voor niets gekregen, doe het ermee, accepteer dat. Je zult op je eigen gewicht blijven als je jezelf accepteert zoals je bent.

Wil je toch slank zijn, forceer je lichaam dan, ontken en misken jezelf en je zult slank zijn. Het moment dat je gigantisch door de mand valt en dikker zult zijn dan je ooit was - toen je jezelf nog accepteerde zoals je bent - komt. Vroeg of laat hou je dat forceren, het ontkennen en miskennen van jezelf niet meer vol. Je zult op dat moment doorschieten naar psychische problemen of ernstige gewichtsproblemen en je erg ongelukkig voelen. Wil je dat? Is het je dat waard?

Zo zal iemand die iel van bouw is, nooit voller kunnen zijn zonder een aangemeten, geforceerde leefstijl. Door er in te berusten dat je fijner van bouw bent, zul je de stress die het je geeft om maar voller te willen zijn, los kunnen laten en misschien zelfs een paar kilootjes aan komen omdat die stress jou nog meer gewicht deden verliezen.

2010
Ik hoop dat dit een jaar wordt waarin mensen ervoor kiezen zichzelf te zijn. Die jas die je draagt, die hoort bij jou en daar is niks mis mee. Dik, dun, knap, lelijk, zwart, wit en zo kan ik doorgaan, zijn allemaal uitingen over het uiterlijk van mensen. Mensen die je beoordelen of veroordelen op je uiterlijk, zijn geen gelukkige mensen. Het zijn mensen die zichzelf miskennen en zij proberen dat bewust of onbewust jou aan te meten. Trap daar niet in. Wees zeker van jezelf, jij past in die jas. En het staat je goed!

Schrijver: Nancy Seesing, 3 januari 2010


Geplaatst in de categorie: psychologie

3.5 met 13 stemmen 1.064Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)