Inloggen
voeg je column toe

Columns

28 meerkoeten dood gereden, blik op de weg.

Stoppen
Het raakt me als ik verneem dat er een colonne watervogels moedwillig is doodgereden. Tenminste 28 meerkoeten! De watervogels wilden zich een beetje warmen en klommen uit het ijs en bleven op het wegdek zitten om zich wat op te warmen. En zo ineens is daar een auto. De meerkoeten nog helemaal wazig van de kou, hadden niet in de gaten dat er ook maar iets van verkeer aan kwam. De bestuurder besluit niet te stoppen en rijdt 28 meerkoeten dood.
Het doet me denken aan dat andere vreselijke voorval met die andere 'bestuurder'. Die 'bestuurder' oudjaarsdag, die het nodig vond om een rotje in het achterste van een kat te stoppen...

Frontaal
Had de bestuurder kunnen stoppen? Dat had hij zeker. Het is een rustige, afgelegen weg met voldoende zicht. Geen snelweg waar remmen met 120 kilometer per uur wat lastiger wordt. Waarschijnlijk had deze bestuurder haast en nam hij niet de moeite om zich te bekommeren om het leven van deze beestjes. De meerkoeten hadden geen schijn van kans. Ze zijn frontaal doodgereden. De mensen van de dierenambulance waren zichtbaar ontdaan.

Voorrang
Hoe is het mogelijk dat deze bestuurder doorrijdt? Wat maakt hem tot moordenaar van 28 meerkoeten? Waarschijnlijk heeft deze bestuurder gedacht dat de vogels wel aan de kant zouden gaan op het geluid van de auto. Waarschijnlijk heeft deze bestuurder gedacht ik moet op tijd thuis zijn, ik kan niet wachten totdat de watervogels het water weer ingaan. Waarschijnlijk heeft deze bestuurder niet verder gedacht.

Natuur en dieren
Zou deze bestuurder huisdieren hebben? Ik kan het me niet voorstellen, want dan zou hij beseffen dat dieren gevoel hebben. Hij zou beseffen hoe belangrijk dieren zijn voor de mensheid. Dieren doe je geen kwaad, die rijd je niet zomaar aan.
De natuur houdt de wereld in evenwicht. De natuur bepaalt het evenwicht zelf. Het kan en mag niet zo zijn dat mensen dit beheer overnemen. Hopelijk komt deze bestuurder tot inkeer en heeft hij van dit afschuwelijke voorval geleerd dat je dieren respecteert, want mens en dier leven samen. Respect voor jezelf is als respect voor je omgeving.

Schrijver: Nancy Seesing
Inzender: Sees-coaching, 31 januari 2010


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.5 met 4 stemmen 142Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)