Inloggen
voeg je column toe

Columns

Olympische Winterspelen 2010 on the top

Vier jaar later
De Olympische Winterspelen zijn alweer een paar dagen hot item. Vanuit Vancouver schitteren verschillende sporters over sneeuw en ijs. Niet bang om hun kunsten te laten zien, maar vooral om die felbegeerde gouden plak binnen te halen.

Goud
De eerste gouden plak van Sven Kramer voor Nederland is binnen. Op de vijf kilometer wist hij zich op de eerste plaats te schaatsen. Jarenlange voorbereiding, op en top fit zijn en "goed in je vel zitten", zijn daarbij voorwaarden. Een knap stukje werk.

Verwachtingen
Een knap stukje werk van Sven dus. Zeker gezien de hoge verwachtingen van het Nederlandse volk. Zo kenden we al Sven in energievorm en hadden de reclamemakers de nodige beelden en slogans al klaar. De pers die de druk nog even flink opvoerden en Sven zelf, die vond dat hij een vijf kilometertijdrit van 6.11 moest schaatsen.

Relatief
Deze nuchtere Hollander heeft ondanks alle druk van zijn omgeving en zichzelf een goede prestatie geleverd en zijn verwachtingen verwezenlijkt. Dat moet hem een flinke kick geven. Het is ook bijzonder te noemen. De meeste mensen presteren minder als ze onder grote druk staan. Ze blokkeren en halen de drempel net niet.

Resultaat
Of het nu gaat om een fysieke prestatie zoals een sporter tijdens de Olympische Spelen of een mentale prestatie zoals het leiden van de komende verkiezingen.
Er moet voldoende input worden geleverd voordat de gewenste output er uitkomt.
Met andere woorden: lichaam en geest moeten in evenwicht zijn.
Dit doe je door voldoende beweging en training te nemen, gezonde voeding te gebruiken, voldoende rust te nemen, op tijd te slapen en voldoende te ontspannen. En of de energieleverancier, de media of de pers nu grote of kleine verwachtingen heeft van een sporter; presterende topsporters worden niet zo geboren, daar is heel wat input van de persoon zelf voor nodig. On the top Sven!

Schrijver: Nancy Seesing
Inzender: Sees-coaching, 17 februari 2010


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.0 met 2 stemmen 129Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)