Inloggen
voeg je column toe

Columns

Kleine en (klein) kinderen groeien groot.

Pappen en nat houden
"Mama oma denkt nog steeds dat we 'n baby zijn", hoor ik van mijn oudste tijdens het avondeten. "Dan vraagt ze wat ik wil drinken en dan krijg ik niet wat ik graag zou willen maar altijd ranja of 'n pakje appelsap", beklaagt zoonlief zich. Ook de andere kinderen aan tafel mengen zich in het gesprek. Ze voelen zich niet serieus genomen door opa en oma.

Niet langer uk
Zo kan oma met kerst vragen aan de kleinkinderen om Rudolph oren aan een beugel op te zetten. Dit is natuurlijk schattig voor een uk, maar een puberend kleinkind en twee opvolgende adolescenten vinden dit alles behalve leuk. "Opa en oma hebben zulke flauwe grapjes.... we zijn niet klein meer!"

Respect
Ik begrijp wat mijn kinderen bedoelen. Kleine kinderen dus ook de (klein)kinderen groeien groot. Het respect van een kind groeit mee met het kind. Hou groter het kind hoe meer het zich bewust is van respect dat het wil. De jeugdige wil voor volwaardig aangezien worden. En dat is zijn goed recht.

Andere tijd
Daar waar vroeger kinderen klein werden gehouden, is het nu gelukkig een andere tijd. Het merendeel van de jeugd is weerbaar geworden en weet zich te roeren. Ze zijn zich meer zelfbewust en vragen om respect als ze die niet krijgen. Zo krijgen opa's en oma's te maken met assertieve (klein)kinderen die zich graag willen laten omringen met respect. Opa's en oma's open je oren en ogen; (klein)kinderen groeien groot. Groei mee!

Schrijver: Nancy Seesing
Inzender: Sees-coaching, 1 juni 2010


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.2 met 11 stemmen 126Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)