Inloggen
voeg je column toe

Columns

Groep acht

De laatste schooldag is aangebroken. Ik sta in de hal voor de klas van mijn kind. Alle moeders en bijbehorende kinderen zijn al een beetje gebruind door de zon. We kijken elkaar aan, geven elkaar een hand, een schouder en een dikke kus. “Tot ziens, fijne vakantie hè? Geniet ervan.”

Nadat ik de juffen een kleine attentie heb overhandigd, zijn de klassenmoeders aan de beurt. Zelf vinden ze het niet nodig, ik vind van wel. Het hele jaar door zijn zij diegenen die enthousiast met de kinderen op stap gaan, met de bus of de fiets, door weer en wind. Zij regelen de cadeautjes, de feestmiddagen en –avonden, ze staan er als er klussenmiddag of knutselmiddagen zijn. Zij zijn goud waard.

Ik kijk de school eens rond, de lokalen van groep acht zijn leeg, zij repeteren voor de musical die vanmiddag en vanavond wordt uitgevoerd. In de andere lokalen staan grote tafels opgesteld, met stapels boeken erop, die het afgelopen jaar zijn gebruikt. Het is klaar. Op naar een nieuw schooljaar.

De gangen zijn gevuld met hollende kinderen, zenuwachtige juffen en jachtige moeders. Met zijn allen zijn we volop in de weer, met vakantieklussen, met inpakken. Morgen begint de vakantie en er is vanavond nog een hoop te doen. Sommigen hebben zelfs nog een verjaardag te vieren. Ik loop naar beneden en in gedachten neem ik afscheid van het een-na-laatste jaar van mijn zoon.

De afgelopen zeven jaar zijn omgevlogen. Op een ochtend in mei 2003 klom mijn zoon enthousiast en vrolijk op schoot van de kleuterjuf. Er hingen slingers in de klas, ter ere van zijn komst. Nog weet ik niet wie er toen blijer was, mijn zoon of de juf. Enthousiast vertelde ze blij te zijn, dat hij nou juist bij hààr in de klas kwam. Ze vonden elkaar als gelijke zielen. Nu, zeven jaar later, mogen ze elkaar graag nog even beetpakken in de gang. Wanneer niemand kijkt natuurlijk, een knuffel met je “oude” kleuterjuf is not done in groep zeven.

Elk jaar wanneer de laatste schooldag aanbreekt, komt groep acht en daarmee ook het voortgezet onderwijs een stapje dichterbij. Aankomend schooljaar is het zover, dan gaat mijn zoon naar groep acht, het laatste jaar. Enthousiast vertelt hij wat hij allemaal gaat doen in groep acht. Natuurlijk is er het schoolreisje dat maar liefst een midweek duurt (hij is net terug van drie dagen Texel). Ook krijgen ze volgend jaar de toets der toetsen en tot slot van het jaar natuurlijk de Musical.

Eigenlijk is groep zeven vandaag al de oudste groep geworden, het laatste jaar is begonnen. De huidige groep acht neemt namelijk afscheid. Vanmiddag voeren zij de musical uit voor de hele school. Aansluitend gaan ze met zijn allen barbecueën en daarna voeren ze de musicaluitvoering voor ouders en leerkrachten uit. Vanavond wordt niet alleen hun schooljaar, maar ook hun basisschoolcarrière afgesloten.

Met glimmende ogen neemt mijn zoon vast een kijkje in het lege lokaal van groep acht, waar hij volgend jaar te vinden zal zijn. Hij wil wel dààr, bij het raam.
Hij is eraan toe, ik nog lang niet.

Schrijver: Odette, 8 juli 2010


Geplaatst in de categorie: afscheid

3.8 met 5 stemmen 382Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)