Inloggen
voeg je column toe

Columns

Jip wil een film maken

Ik wil een film maken, maar baasje vindt dat geen goed idee. Ze zegt dat ze het woord film niet meer kan horen. Ze denkt dat er niets meer te filmen is, dat mensen alles al gezien hebben. Toch blijf ik bij mijn standpunt. Ik woon in een land met vrije meningsuiting en een film opent ogen. Ik ga een film maken over al die buitenlandse honden, die hier in de wijk rondlopen. Iedere dag kom ik ze tegen: Duitse Doggen, Zwitserse Sennenhonden, Italiaanse Windhonden, Mechelse Herders, Ierse Teriërs, Siberische Husky's, Franse Buldoggen, Schotse Collies en zo kan ik nog wel een poosje doorgaan. En denk nou maar niet dat ze goed geïntegreerd zijn. Nee hoor, ieder soort heeft zijn eigen specifieke kenmerken en een eigen aanpak nodig. Ik ga ook op het hondentoilet filmen. Zal jullie met mooie close ups al die flapdrollen laten zien, die ze achterlaten op de honden uitlaatplaats. Ik weet nog niet wanneer mijn film af zal zijn, maar ik heb al wel een titel: Woefna.
Ik wil met mijn film bereiken, dat baasjes nadenken voor dat ze een hond nemen. Wat moeten we hier met al die buitenlandse honden? Ze kunnen toch ook een hond van eigen bodem nemen. De enige Nederlandse hond die ik ken is Heli, een echte Hollandse herdershond. Ze heeft een prachtig donkere vacht, is speels en intelligent. En wat te denken van de Saarlooswolfshond, de Nederlandse Schapendoes, het Kooikerhondje, het Markiesje, de Drentse Patrijshond, de Hollandse Smous of Friese Stabij? Stuk voor stuk prachtige honden, die ik graag hier in de wijk wil tegenkomen.
Baasje wil er niet van horen, ze vindt me een racist. Van de Friese Stabij, zegt ze, dat we die ook aan de Spaanse overheersing hebben overgehouden:'Als je een beetje verder terug zoekt dan je neus lang is Jip,' zegt ze,'heeft iedereen buitenlands bloed en poepen moeten we allemaal.' Ze wil niet dat ik mijn film publiekelijk vertoon, omdat ze bang is dat ze me straks niet meer uit kan laten. Baasje heeft me er ook nog eens aan herinnerd dat mijn Opa 'Foxwarren Tommy' uit Engeland komt en ik zelf over twee paspoorten beschik.'En als ik nog eens een keer een hond neem,'zegt ze,'ga ik gewoon voor een vuilnisbakken ras, die honden zijn sterk, vrolijk, intelligent, hebben geen kapsones en dat is beter voor de wereldvrede.'
Misschien moet ik dat idee van die film, maar laten zitten. Alleen weet ik dan niet wat ik met mijn recht op vrije meningsuiting moet doen?

Woef! Jip

Eerder gepubliceerd in 'Voordorp Vooruit', april 2008.

Schrijver: Jip Russell, 9 juli 2010


Geplaatst in de categorie: dieren

3.7 met 3 stemmen 588Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Odette
Datum:
10 juli 2010
Jip, ik vind je een kanjer. Je hebt helemaal gelijk. Je hebt een goede schrijfstijl!
Naam:
Sagita
Datum:
8 juli 2010
Knap bedacht en geschreven Jip!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)