Inloggen
voeg je column toe

Columns

Buien en pest- buien

We zagen de bui al van verre aankomen, wisten al dat het zou gaan hozen op niet mis te verstane wijze zou het water in al zijn overvloed naar beneden komen met alle gevolgen van dien. We wisten dat het zou gaan spoken met bliksemschichten met van die ontzettende harde onverwachte klappen die je tot in je maag zou voelen natrillen, we wisten dat allemaal.

En de een na de ander wist dat water zich niet liet tegenhouden, want als iets grillig is, tja dan is het water, de enige wijze waarop water zich nog een beetje in de hand laat houden is wanneer het bevroren is, b.v. wanneer de vriezer moet worden ontdooid wat men altijd te laat doet, zodat er een vaste klomp ijs zich heeft vastgezet in het vriesgedeelte van de koelkast of simpelweg in de vriezer zelf…desalniettemin kom ik op het vriesgedeelte omdat we het over water hebben, water wat zich niet tegen laat houden, op geen enkele wijze.

Ooit jaren geleden was er het verhaal van een dijk die op doorbreken stond en waarbij Jantje een vinger in de dijk moest steken om op die manier ervoor te zorgen dat er geen overstroming plaats zou vinden. Dat vermeld de historie dan toch. Maar wij zagen de bui al aankomen en dat niet alleen omdat er door de weerman voor gewaarschuwd was, maar ook omdat de lucht dermate grijs, zeg maar zwart werd dat we klakkeloos aannamen dat dit een voorbode was van veel neerslag.

En nu praten we over neerslag, waarmee ik niet bedoel dat we werden neergeslagen, want dat is een heel ander verhaal, neen, neerslag in de vorm van regen, nou kan neerslag natuurlijk ook in de vorm van sneeuw naar beneden komen, ook dan noemen we het neerslag en of ijzel nou ook neerslag is, dat is niet geheel duidelijk, want ijzel is mijns inziens een bevroren onderlaag die dan vochtig is, of wordt.

Afijn, het woord neerslag is op vele manieren te interpreteren zoveel is wel duidelijk, en als je over neerslachtigheid praat is dat weer een heel ander verhaal want die vorm van neerslag lijkt natuurlijk in het geheel niet op de regen, of sneeuw die de weermannen neerslag noemen, nee neerslachtigheid is iets waar mensen wel last van kunnen hebben als ze in een dip zitten of een tikje ( of een hele grote tik) depressief zijn, een pestbui hebben of anderszins, maar bij die pestbui, komt toch ook het weer opnieuw om de hoek kijken want het woord bui legt toch een hele andere betekenis in je mond dan het woord pestbui doet.

Een pestbui is een bui die iemand heeft als ie het niet zo goed naar zijn of haar zin heeft, het met dingen niet eens is en er kortom niks leuks te bedenken is waarvan die persoon dan gaat lachen, maar het heeft allerminst iets met het weer te maken, alhoewel een pestbui kan ook te maken hebben met een huilbui vanwege het feit dat een huilbui best kan volgen op het hebben van een pestbui, uit pure onmacht als het ware.

Desalniettemin kwam ik op het buienverhaal omdat het begin van dit verhaal te maken had met het weer, en het weer en zijn buien die ons leven beheersen, die altijd stof tot praten geven, die buien, drijven vaak ook weer over, net als pestbuien, al dan niet bevroren, dan zou het ijzel op je gezicht zijn, en ik denk zomaar dat dit een koude bedoening zou zijn.

Maar wat ik al zei in het begin, we zagen de bui al aankomen en weet je, we mogen ons gelukkig prijzen dat de regenbui uiteindelijk ook weer is weggedreven, nadat ie het nodige water achterliet zodat alle straten weer lekker schoongespoeld zijn, want het beetje water wat hier valt, valt in het niet bij al het water wat er in de andere landen valt, daar zou je pas een pestbui van krijgen!

Schrijver: An Terlouw, 14 aug. 2010


Geplaatst in de categorie: jaargetijden

5,0 met 1 stemmen 423Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)