Inloggen
voeg je column toe

Columns

Zegels sparen bij de kruidenier

Sparen is een ding wat iedereen zou moeten kunnen en als je er een sport van maakt om punten te sparen van bijvoorbeeld de koffie, kan je dat leuke dingen opleveren, zo ook in mijn geval. Van een grootgrutter gebruik ik al jaren dezelfde koffie, spaar daar driftig de punten van, die weer moeten worden opgeplakt in een speciaal daarvoor bestemd boekje.

Alleen in het verleden ( en dat is echt niet zolang geleden) kon je die volle boekjes gewoon inruilen voor een pak koffie, 1 boekje voor een half pond, is toch mooi meegenomen, dacht ik zo.

Dus ik spaar en spaar al jaren, neem daarom ook meteen een fors aantal boekjes mee, want je wilt natuurlijk niet zonder zitten. Zo kan het gebeuren, dat ik een aantal boekjes vol heb, om precies te zijn tien.

Een leuk aantal, maar nou was me opgevallen dat er verschil zat in de boekjes, sterker nog er werd in vermeld dat een vol boekje je bij het afrekenen, € 2 zou opleveren, want dat zou dan in mindering komen op het bedrag wat je af moest rekenen. Nou vergeet ik die boekjes altijd mee te nemen als ik boodschappen ga doen, maar vandaag was het prachtig weer en ik vond dat ik dan maar apart met die boekjes op stap moest gaan en ervoor zorgen dat het koffie- gehalte in huis weer werd aangevuld, mede door de boekjes, want tja, 5 pakken koffie voor niks, we zijn tenslotte Nederlanders en alles wat we gratis krijgen ( of in mijn geval door zegeltjes plakken) is mooi meegenomen.

Toch? Echter had ik het net al over het verschil in boekjes, de ene sprak van koffie voor een vol boekje en de andere sprak van contant geld. Dus goede raad duur, ik stap eerst naar de kassa en vraag wat er nou precies de bedoeling is, de dame ( of ik moet zeggen jongedame want ze was erg jong) weet het net en vraagt me of ik het aan de mensen aan de counter wil vragen.

Nou wil ik meteen zeggen, dat ik bij een Hollandse winkel niet zo goed begrijp waarom ze niet meteen zeggen: dat ik ff naar de sigarettenbalie moet gaan, maar in dit geval wordt daar een counter mee bedoeld.

Dus ik ga gewoon de winkel in en stap naar de koffieafdeling, laadt mijn mandje vol met koffie, want daar kwam ik tenslotte voor en ga in de rij staan voor de kassa. Als het op afrekenen aankomt geef ik de boekjes af en wacht wat de kassa juffrouw ermee gaat doen. Dat gaat dus niet goed want in plaats van € 2 korting geeft de kassa aan dat er € 0.01 afgaat per boekje en tja daar doe ik het niet voor.

Ze vraagt een collega aan een volgende kassa hoe ze dit moet doen, maar ook zij komt er niet uit. Dan krijg ik het vriendelijke verzoek om naar de ( jawel alweer) counter te gaan, maar eerst even de koffie contant wil betalen. Tja goede raad is duur en dus reken ik de koffie af, het is even niet anders. Bij de counter aangekomen ( met weer een aantal wachtende mensen voor me) wacht ik netjes op mijn beurt, en als het eindelijk zover is, weet de eerste persoon niet wat er nou precies gebeuren moet.

Dan komt de chef eraan, en die werpt licht op de zaak althans voor even, want hij zegt: tja U heeft verschillende boekjes en de ene is voor koffie de andere voor geld, ( ach meen je dat nou?) ik vraag hem of hij de bon wil hebben van de inmiddels afgerekende koffie en hij zegt: ja dat is misschien wel handig, vervolgens gaat hij de koffie weer aanslaan!

Ik zeg, nou dat lijkt me niet zo handig wat U doet, want ik ben niet van plan om er nog een keer voor te betalen, dat heb ik al een keer gedaan. O ja antwoord hij, en stopt met zijn handelingen, zucht en zegt, ik weet niet zo goed wat ik ermee aanmoet. Intussen is de rij mensen aardig opgelopen, maar ja daar kan ik ook niks aan doen.

Wanneer de man toch wat wit om zijn neus wordt zeg ik op een goed moment: als je nou gewoon 1 kaart neemt die me €2 terug moet betalen en je scant die op 10 maal, doet de kassa open en betaald me € 20 dan ben je toch klaar, of zie ik dat verkeerd? Hij begint te lachen en zegt: ja dat kan natuurlijk ook!

De handeling wordt verricht, de kassa gaat open en ik ontvang, slechts 20 minuten later mijn geld, gelukkig ging het om koffie, stel je voor dat het om een diepvriespizza was gegaan!

Schrijver: An Terlouw, 11 oktober 2010


Geplaatst in de categorie: geld

2.8 met 4 stemmen 748Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)