Inloggen
voeg je column toe

Columns

Wijn

Na het nuttigen van enkele duizenden glazen wijn in de verhouding 80% rood, 15% wit en de rest rosé, moet ik tot mijn niet geringe spijt constateren nog steeds geen wijnkenner te zijn. Er mag derhalve nog slechts één kwalificatie gelden: liefhebber!
Echte kenners bedienen zich uit de aard der zaak ruimschoots van de meest uiteenlopende soms dichterlijke vaktermen. Wanneer de hooggeachte kenner zich over de kleur buigt dan kan ik mij vaak nog wel met diens visie verenigen, maar als dan de geur ter sprake komt dan vraag ik mij in gemoede af hoe men tot de diverse vergelijkingen komt. Onlangs nog kwam mij een beschrijving onder ogen waarin gewag werd gemaakt van een naar bosviooltjes riekende Haut Medoc. En iets verderop in de beschrijving had men het over zwarte bessen aroma en de karakteristieke vuursteensmaak van sommige Bordeaux wijnen.
Nu had ik altijd gedacht dat wijn gewoon naar druiven zou moeten ruiken en smaken, doch dat blijkt toch vaak wat anders te liggen.
Nu beschik ik de laatste tijd over zeeën van vrije tijd en gaat mij ook geen zee te hoog om bepaalde wijnzaken uit te proberen. Zo heb ik onlangs van van alles wat er maar enigszins groeit en bloeit en ons altijd weer boeit in onze rustieke achtertuin wijn trachten te maken. Had ik al eerder geprobeerd overigens, maar tot nu toe zonder succes. Maar deze keer lukte het mij om van een mix van zwarte, rode en kruisbessen een uiterst acceptabel wijntje te maken. Teneinde de kleur nog wat te verdiepen voegde ik er een scheutje rode bietensap aan toe alsmede een flinke scheut Hooghoudt Dubbele Jonge om het alcoholpercentage nog wat op te krikken. De oogst bedroeg helaas slechts één fles, maar de smaak was raak!
Nu bevinden zich in mijn vrienden- en kennissenkring enkele kenners en die heb ik mijn eigengemaakt kruisbessenwijntje uiteraard wel even laten proeven. Kenner AL te H: duidelijk een Pinot noir!! Kenner VK te G: ruikt naar vlierbessen met een vleugje vanille!! Kenner JL te B: Lijkt qua geur en smaak op een Chateauneuf du Pape 2004!!
Na de bekendmaking van de juiste samenstelling van deze "wijn" heb ik een drietal namen uit mijn adressenbestand moeten verwijderen. Deleten, zoals je dat in vaktermen noemt.

Schrijver: Jan E. Bosch
Inzender: J.E. Bosch, 16 oktober 2010


Geplaatst in de categorie: drank

3.3 met 3 stemmen 549Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)