Inloggen
voeg je column toe

Columns

Het vluchtschema van je kind

Zoon mama's kindje en dochter papa's kindje?
Volgens Netmum bevoorrecht maar liefst 88% van de moeders hun zoon boven hun dochter en bekritiseren ze dochterlief meer dan zoonlief.
Heel even werd ik als moeder aan het subjectief observeren gebracht.

Moederkloek
Het is vrij logisch dat een moeder verschillend met haar kinderen omgaat.
Een moeder zorgt voor haar kroost. Ze is 24 uur per dag alert, liefdevol en zorgzaam en leert haar opgroeiende kind veilig vliegen en landen. Geen enkel kind binnen het gezin heeft hetzelfde vluchtschema. Elk vluchtschema is afhankelijk van interne en externe factoren. Interne factoren die het vluchtschema van een opgroeiend kind bepalen zijn o.a. het geslacht, leeftijd, lichaamsbouw en begaafdheid. Externe factoren zijn vooral omgeving, maatschappij, kindrij, assertiviteit, weerbaarheid, gezondheid en persoonlijke groei.

Vluchtcompensatie
Het leren vliegen van een jongen of meisje verschilt aanzienlijk. Meisjes vliegen om reden van hun geslacht sneller dan jongens. Ze ontwikkelen zich sneller. Moederkloek is zich hiervan bewust en heeft van nature de neiging om achterblijvers in het nest extra windveren te geven om het te laten vliegen. De zoon zal dus door moederkloek extra op weg geholpen worden. Het op weg helpen met dwang en autoriteit heeft geen zin weet moederkloek dus wat zij doet is zoonlief extra aandacht geven, meer begrip tonen en meer veiligheid bieden.

Vluchtsimulator
Moederkloek is dus bezig haar zoon te leren vliegen. Haar dochter vliegt al voor een groot deel, daar heeft ze minder omkijken naar. Omdat de zorgen van moederkloek voor een groot deel worden geclaimd door zoonlief, is er minder directe aandacht voor dochterlief. Dochterlief merkt dat broerlief extra aandacht krijgt en gooit haar vrouwelijke eigenschappen in de strijd om extra tijd en aandacht van moederkloek. Moederkloek laat dochterlief weten dat ze bezig is met het leren vliegen van zoonlief. Dochterlief gaat nog meer moeite doen omdat ze merkt dat ze wordt ingehaald en wil een bevestiging van haar vliegroute.

Co-piloot
Op dat moment komt papa om de hoek kijken. Hij ziet dat zoonlief leert vliegen en dat moederkloek hem onder haar hoede heeft. Hij kijkt rond en ziet zijn dochter landen. Dochter ziet dat papa naar haar kijkt en vliegt in papa's open armen. Papa kijkt vol genegenheid naar zijn dochter. Dochter is zich bewust van papa's aandacht en voelt zich sterker worden en krijgt bevestiging van haar vluchtschema. Ze kan weer verder vliegen.

Op schema
Zowel moeder als vader hebben een belangrijke rol in het leren vliegen van hun opgroeiende kroost. Daar waar de ene ouder vliegt, neemt de andere ouder de stuurknuppel over om samen hun kinderen de beste vliegroute te bieden. Om vervolgens met een gerust hart te ervaren dat ze volwassen in geluk en stabiel weer zijn geland.

Schrijver: Nancy Seesing
Inzender: Sees-coaching, 20 oktober 2010


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.3 met 3 stemmen 180Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)