Inloggen
voeg je column toe

Columns

Op naar de volgende Engelse oorlog!

Het is ronduit bespottelijk dat in het regeerakkoord voor het kabinet-Rutte is bepaald dat er een korps Dierenpolitie komt dat 'animal cops' moet gaan heten. Het is goed dat er tegen dergelijke uitwassen van onnodig Engels wordt opgetreden. Dat geldt ook voor winkels die klanten proberen te lokken door op de ruiten het woord 'SALE' te plakken en voor verpleegafdelingen die opeens worden omgedoopt tot 'UNITS'.

Nederland is in de greep van de Engelse ziekte. Op universiteiten en hogescholen geeft men in veel gevallen college in het Engels, zelfs als er helemaal geen Engelstalige studenten op de collegebankjes zitten. Albert Heijn maakt het helemaal bont door op alledaagse producten opeens Engelstalige stickers te plakken. Appelsap wordt dan opeens 'apple juice'. Dat alles onder het mom dat deze stickers in het buitenland worden gedrukt. Onzin: voor elk land drukt men aparte stickers. Albert Heijn gebruikt gewoon smoesjes. Foei, meneer Heijn, sjeem on joe!

Op Schiphol is het Nederlands praktisch helemaal verdwenen, alsof iedereen die daar rondbanjert van huis uit Engels spreekt. Dee doont spiek Dutsj in Skippol. Wat is dat voor waanzin? Is Nederland soms een Brits protectoraat geworden? Het Nederlands is de voertaal van ca. 23 miljoen mensen op ons continent. Daarmee is het één van de belangrijkste verkeerstalen van West-Europa. Of moeten we het Nederlands misschien maar in de uitverkoop doen zodat we meer geld kunnen verdienen aan de opbloeiende handel?

Laat ons land niet over aan de managers, beleidsmakers, hoge ambtenaren en anderen die afschuwelijk Nederengels spreken. Kom in actie tegen het oprukkende Engels, tegen anglofiele bestuurders en directies. Stuur de supermarkten mails om te protesteren tegen Engelstalige stickers als er ook Nederlandstalige kunnen worden gebruikt. Ruk de plakkaten met ´SALE´ erop van winkelruiten, vervang bordjes in zorgcentra met het opschrift ´UNIT´ door ´AFDELING´ en benader Tweede Kamerleden om je gal te spugen over deze taalvervuiling!

Mocht dat niet helpen, dan kunnen we altijd nog overwegen om de Koninklijke Marine erop uit te sturen voor een tweede Tocht naar Chatham. Nu het eerste kabinet Rutte is aangetreden en CDA-er Uri Rosenthal minister van Buitenlandse Zaken is geworden, behoort een dergelijk huzarenstukje tot de mogelijkheden. Hij heeft immers gezegd: "Ik ga me in het buitenland inzetten voor het behoud van de Nederlandse welvaart, vrijheid en veiligheid." Hoe zou hij dat beter kunnen doen dan door te beginnen met een ferme daad waarmee hij opkomt voor het behoud van de Nederlandse taal? Of is de bescherming van onze taal soms niet in het belang van ons allemaal? Nou dan, kom in actie! Als dat misselijke Engels niet verdwijnt, wordt het nog oorlog, ik waarschuw niet meer!

Schrijver: Hendrik Klaassens, 30 okt. 2010


Geplaatst in de categorie: taal

3,1 met 18 stemmen 651Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
Hendrik Klaassens
Datum:
3 nov. 2010
Günther, bedankt voor jouw grappige gedicht!
Katty, wat vreemd dat ze in Vlaanderen van het Engels de tweede taal willen maken in het onderwijs. Hopelijk komt er straks geen tweede taalstrijd bij.

Iemand stuurde me allerlei Engelse woorden op die zij op haar werk was tegengekomen, bv. ´job rotation´ en ´sales manager´. Afschuwelijk! Bij TNT gebruiken ze de kreet 'sure we can'. Engels - mag het ook een ietsje minder zijn?
Naam:
katty
Datum:
2 nov. 2010
Ja Hendrick, wat kan ik hier op zeggen he. In België willen ze nu van het Engels de 2de taal maken op de scholen. Tot nu was dat het Frans.
Hoe ga je dan om met de eeuwige taalstrijd in ons landje? Ni simpel
I am Perfect trilange hi hi hi maar verkies zeker mijn eigen taal...
Naam:
Günter Schulz
Datum:
1 nov. 2010
Email:
ag.schulztiscali.nl
Ach, Hendrik, make you not thick - in de vorige eeuw schreef John O'Mill reeds o.a. volgend gedichtje:

"A terrible infant, called Peter
sprinkled his bed with a gheter
His father got woost,
took holf of a cnoost,
and gave him a pack on his mieter"

Hoo noo's: perheps is er nog een exemplaar met verzameld werk van deze dichter ergens in de OUTLET...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)