Inloggen
voeg je column toe

Columns

Kerst als binder, 2011 als aansluiter!

Sinterklaas is weer een jaartje ouder geworden en koud terug naar Spanje vertrokken en je ziet dat de pepernoten worden opgeveegd, de chocoladeletters in de kast worden gelegd en dat veel mensen druk in de weer zijn met kerstbomen. En of ze kunst zijn of echt lijkt niet uit te maken. We willen een kerstboom in de kamer en het liefst één in elk woonvertrek. Buitenverlichting wordt opgehangen en de rode kerstster prijkt weer op de vensterbank naast het verlichte kersttrappetje dat oudere mensen uit de kast tevoorschijn weten te toveren. Nederland is op 6 december alweer in de ban van het volgende feest: Kerstmis.

Van origine zet je als Christen de sparreboom net voor kerstmis. Al heel lang zetten de meeste mensen de kerstboom een week of twee weken voor Kerstmis.
Dit jaar lijkt de switch tussen Sinterklaas en kerstman voor huishoudens vlotter dan andere jaren. De knop gaat op 6 december radicaal om: we gaan van het ene feestje naar het andere feestje. Skyradio is het radiostation en draait non-stop kerstmuziek en de gladheid en sneeuw buiten werken ook lekker mee. We zitten met warme chocolademelk voor de open haard en genieten van de binnenwarmte.

Met de drukke en onzekere tijden voor de deur: de tergend langzaam aantrekkende economie, de bezuinigingen en reorganisaties voor 2011 en hogere kosten van levensonderhoud houden we de huisdeur graag gesloten.
Achter de deur – binnen - willen we dat het warm en knus is, gezellig! De lichtjes van de kerstboom, de vrolijke kerstmuziek, kaarslicht en het treffen van kerstversieringen ontnemen ons even de zorgen van alledag en brengt ons ontspanning en verlichting.
We koesteren het gevoel van rust, saamhorigheid en positiviteit. En rust, ergens bij horen en positiviteit is wat we met z'n allen opzoeken, wat we nodig hebben en waar we ons graag bij aansluiten. Kerst als binder, 2011 als aansluiter.

Schrijver: Nancy Seesing
Inzender: Sees-coaching, 8 december 2010


Geplaatst in de categorie: psychologie

4.5 met 2 stemmen 831Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)