Inloggen
voeg je column toe

Columns

De andere kant van Kerst

Terwijl een overgroot deel van de mensheid de spullen nuttigt die zijn ingeslagen voor de Kerst, zijn er ook dingen die gebeuren, die eigenlijk met Kerst niet zouden mogen, maar ja, de regie over het leven als zodanig hebben de mensen niet in de hand. Soms is dat maar goed ook, maar soms denk ik wel eens: wat jammer dat dit nu allemaal gebeuren moet.

De regie van je leven in eigen hand te hebben lijkt misschien wel fijn, maar ik twijfel of we dan nog zo open en veilig zouden zijn. Er werd vroeger gezegd: bij twijfel niet inhalen, een mooi gezegde wat ik nu dan ook maar hanteer. Terwijl de ene lichting van de bevolking naar de kerk stroomt, diezelfde kerk waar al zoveel over te doen is de afgelopen maanden, is de andere helft of zijn het er minder, bezig met het kerstontbijt of de brunch, net naar gelang de mensen langer op bed blijven liggen.

Er zijn ook scenario’s die hanteren weer, dat na de nachtmis, en vaak is dat dan ook de enige kerkdienst die men bezoekt in een jaar, omdat het dan altijd zo gezellig is in de kerk, zo warm, zo liefdevol zo vol van, tja van kerst zeg maar, dat er na die dienst thuis nog een kerstmaaltijd genuttigd wordt.

Doorgaans is dat laat, of vroeg in de ochtend, net zoals men dit interpreteert. Desalniettemin, is kerst een feest waarin eten als het ware voorop staat, iedereen praat over wat er op tafel komt, iedereen heeft de koelkast vol liggen met alles en nog wat, met veel en meer eten.

Met hapjes, drankjes, nog meer hapjes en nog meer drankjes, kortom er wordt gegeten en nog meer gegeten. Nou wil ik helemaal niet vervelend doen, zeker niet met de kerst, want het is tenslotte een twee daagse run op de vrede, jawel echt waar, twee dagen lang moeten en mogen we stilstaan bij de vrede, nee niet bij vreten, want dat is er pas veel later bij gekomen, maar de vrede, omdat er een kind geboren werd, ooit in een stal, gelegd in een kribbe, bij gebrek aan een bedje, gehuld in doeken, bij gebrek aan kleding, verwarmd door dieren, bij gebrek aan een kachel en verlicht door de sterren bij gebrek aan verlichting, maar met een overvloed aan liefde, die je niet kunt verwarren met de liefde van tegenwoordig, een liefde die verder ging dan de liefde waar we tegenwoordig over spreken en preken, een liefde die niet nadacht over zichzelf, maar een liefde die uitsluitend naar anderen toe gericht was, dus zeker geen egoïstische liefde, want als we het nu hebben over liefde, dan denken we eigenlijk eerst aan onszelf, en pas een heel lang stuk later aan een ander.

Maar het is kerst, en kerstdagen brengen vrede, kerstdagen brengen mensen op de been, de een doet dat om familie op te zoeken, de ander doet het om de kerk op te zoeken, soms meerdere keren op een dag, het is kerst, we gedenken de geboorte van het kindje, in de stal, met herders met ouders en verlichting van sterren, we ‘vieren’ kerstmis, we doen het met vrede in het achterhoofd en we eten niet maar vreten, ik heb er toch een beetje moeite mee, maar wens iedereen een gezegend en gezonde kerst toe!

Schrijver: An Terlouw, 25 december 2010


Geplaatst in de categorie: kerstmis

4.0 met 6 stemmen 376Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)