Inloggen
voeg je column toe

Columns

OUD EN (OP)NIEUW

De grote wijzer van de klok kruipt moeizaam – hij moet immers omhoog – in de laatste minuut richting het cijfer twaalf. De secondewijzer maakt uiteindelijk, regelmatig tikkend, het werk af: 23:59 – 00:00 – 00:01. Gelukkig Nieuwjaar!

Binnen twee seconden is er weer een jaar geëindigd en een nieuw jaar begonnen. Stel, dat ik mijn leven lang deze twee seconden te allen tijde bewust zou hebben beleefd, dan zou ik nu in 150 seconden mijn gehele levensweg, terugblikkend, kristalhelder kunnen overzien. Deze plotseling in mij opkomende gedachte onderstreept tevens duidelijk de gewaarwording, hoe snel de jaren in mijn beleving zijn vervlogen. Belevenissen, hoogte- en dieptepunten lijken daarbij tot een nanoseconde te zijn gecomprimeerd, zonder gevoelsmatig aan betekenis en doorleving te hebben ingeboet.

Laat ik het kort houden(?) – Is dit mogelijk, gezien de lengte van alle tot heden door mij ingezonden bijdragen? Wis en waarachtig, ik zal wel moeten. Hoeveel van die ‘bewuste twee seconden belevingen’ zijn mij nog gegund, zijn het er vijf, tien of zelfs nog meer? Ten gevolge van mijn boven omschreven, door een impuls ingegeven, gehanteerde tijdsbeleving móét ik deze bijdrage wel kort houden, wil deze nog dit jaar de redactie bereiken…

De strekking van deze inzending is, in normale termen omschreven, dat ik me ieder jaar weer en in toenemende mate erover verbaas, dat de tijd als zand door mijn vingers lijkt te sijpelen. Natuurlijk klinkt dit metafoor afgezaagd, want er valt nog zo veel te ontdekken, te beleven en te genieten. Soms echter onttrekken zich, onbedoeld, vele gebeurtenissen aan mijn aandacht en voordat ik er erg in heb, maakt de secondewijzer ieder jaar op 31 december al weer, regelmatig tikkend, het werk af: 23:59 – 00:00 – 00:01. Hopelijk nog heel wat jaartjes opnieuw. Dat het laatste ook voor een ieder van U van toepassing moge zijn.

Tot een volgende keer.

Schrijver: Günter Schulz, 28 december 2010


Geplaatst in de categorie: tijd

3.6 met 9 stemmen 322Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
J.de Groot
Datum:
29 december 2010
Email:
joke190411telfort.nl
Je ziet het, die 2 sec. kan een verschil maken tussen een hartenkreet en een column!
Dus "neem" de tijd.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)