Inloggen
voeg je column toe

Columns

Jasmijn 9-1-2009- 9-1-2011

En dan ineens is de jongste telg, twee jaar, zomaar ineens, van de ene op de andere dag, is ze geen één jaar meer, maar heeft de gelukzalige leeftijd van twee jaar. Ze kan met moeite twee vingertjes opsteken, nog wat aarzelend alsof ook haar tweede vingertje er moeite mee heeft om zich bij het eerste vingertje te voegen.

Zelfs in haar uitspraken vergist ze zich nog wel, als men haar vraagt: hoeveel jaar ben je, zegt ze eventjes één, om er vlak achteraan te zeggen als men verbaasd kijkt, ehhh twee jaar. Ineens, van de ene op de andere dag, werd ze geboren, van de ene op de andere dag, huilde ze, van de ene op de andere dag, ging ze lopen, van de ene op de andere dag, werd ze één jaar en een dag later in onze beleving is ze nu twee jaar.

Gegarandeerd dat we een jaar verder zeggen: van de ene op de andere dag is ze van één jaar naar twee jaar, naar drie jaar gegaan, en weet je, daar waar we vroeger vonden dat de tijd kroop, kroop zij eerder dan de tijd terwijl de tijd niet mee kruipt maar met een bloedstollende vaart ons lijkt te willen inhalen.

En soms lijkt dat niet eerlijk, soms is dat ook niet eerlijk, soms is er van eerlijkheid helemaal geen sprake, als we zien hoe het jaren getal ons met een rot vaart probeert in te halen, als een schaduw die je nooit te pakken krijgt.

En ook ik dacht vroeger, ach ik heb nog zoveel tijd, alles komt zoals het komen moet en ‘het zal allemaal wel’ tja, ik moet bekennen, die tijd, die heb ik niet meer, en alles komt, maar niet altijd bevalt me wat er me overkomt en dan het ouder worden: ik werd zelf ouder, doordat ik kinderen kreeg, die kinderen hebben nu zelf kinderen en zijn dus zelf ouder geworden maar intussen word ik ouder en dan bedoel ik mijn leeftijd, want ineens, is de jongste telg van ons clubje twee jaar, van de ene op de andere dag ze kan nog wat aarzelend haar tweede vingertje bij het eerste trekken, alsof dat er moeite mee heeft om zich bij de eerste te voegen.

Ze heeft qua leeftijd nog aardig wat vingertjes over en ik? Kom handen te kort! Van de ene op de andere dag!

Schrijver: An Terlouw, 10 januari 2011


Geplaatst in de categorie: verjaardag

3.6 met 5 stemmen 321



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)