Inloggen
voeg je column toe

Columns

Ventileren

Mensen die een eigen mening hebben, zijn mensen die heel goed weten wat ze doen, ze weten vaak beter dan anderen hoe ze dingen uit moeten voeren, maar beter nog, ze weten ook hoe een ander zijn of haar leven in moet delen.

Dat zijn dan vaak geen mensen die per definitie een eigen mening hebben maar die ook een mening over anderen hebben, die dan precies weten hoe een ander zijn leven in moet kleden. Nou wordt er wel eens geroepen: goede raad is duur, maar die vlieger gaat helemaal niet op, want goed raad is helemaal niet duur, als je het goed doet, is goede raad het goedkoopste wat er is.

En zo hoort het ook, want een prijskaartje aan een goede raad geven is wel het laatste waar een mens naar toe moet. Stel je nou eens voor, dat wanneer je tegen iemand vertelt dat ie iets net anders zou kunnen doen en stel je dan ook eens voor dat je achteraf zou zeggen: dat kost je € 2, dat is toch te gek voor woorden?

Is een beetje zoals naar de dokter gaan met dien verstande, dat je naar de dokter gaat omdat die ervoor zijn bul heeft gehaald en net een bundeltje meer hersens heeft dan de doorsnee mens, op gebied van gezondheid dan, of iet verder verstoken zou willen blijven van die zogenaamde goede raad, dat weet ik natuurlijk ook niet, maar ik kan me zomaar voorstellen dat als bijvoorbeeld diezelfde dokter iets zou doen wat niet zo goed zou kunnen zijn, dan zou een mens daar toch iets over zeggen, en tja, daar zou dan toch geen prijskaartje aan zitten, want wat ik eerder al zei: je mag en moet voor goede raad geen geld vragen, dat is te gek voor woorden.

En nu haalde ik dus zomaar een dokter aan, maar dat is maar bij wijze van spreken, want voor hetzelfde geld zou het over een chauffeur kunnen gaan of een ambtenaar, ik noem maar even wat. Tegenwoordig zit overal een prijskaartje aan, en moet iedereen geld hebben voor bewezen diensten en nu weet ik ook wel dat de schoorsteen niet roken kan zonder dat geld, maar ach: ik heb bijvoorbeeld geen schoorsteen, ik ben voorzien van centrale verwarming en natuurlijk moet ook dat worden betaald, maar ik wil alleen maar zeggen dat dokters bijvoorbeeld vroeger werden betaald in natura, en daar bedoel ik niks vreemds mee, neen, die werden betaald met een kip, konijn of een andere vleessoort, eieren en van het land afkomstige spullen en dat gebeurde dan alleen maar omdat de mensen geen geld hadden om die man echt te betalen, dat daar toen de schoorsteen niet van roken kon, tja, dat moge duidelijk zijn, want er was gewoon in die tijd nog geen centrale verwarming en dan moest je als het even kon toch wel zorgen dat er geld in het laatje terecht kwam, om die nodige kolen te kunnen betalen.

Nee je moest natuurlijk niet het geld in het laatje laten liggen, want ook dan rookte de schoorsteen niet, die rookte alleen maar als er kolen en hout in werden gegooid. Maar ik dwaal een beetje af, vanwege die eigen mening, als je vroeger namelijk een eigen mening had, dan kreeg je als kind vaak te horen dat je “onder de zuurballenwet’ viel, en onder die wet vallen betekende net zoveel als: je hebt nog niks te vertellen, je hebt nog niks in te brengen en nog minder een stem in het kapittel snapt U waar ik heen wil?

Ook kinderen hadden een eigen mening, maar moesten die voor zichzelf houden, domweg omdat ze niks te vertellen hadden. Maar als je nu kijkt naar wat de kinderen van tegenwoordig allemaal aan een eigen mening hebben en mogen ventileren, dan denk ik automatisch terug aan de tijd, dat de kaken op elkaar moesten blijven, dat je als kind zijnde best een eigen mening had, maar dat je diezelfde mening maar beter mooi voor je kon houden gewoon omdat mensen die in die tijd ouder waren, ook slimmer waren en het altijd voor het zeggen hadden, tja dan was je als kind dus helemaal nergens!

Maar het mooie van die tijd was toch wel, dat ouders vaak hun school helemaal niet hadden afgemaakt en zich dus niet konden bogen op al teveel slimmigheid, nee, want slim worden, dat doe je nu eenmaal alleen maar door te leren, nietwaar? Maar ach: dat is mijn mening en ik kan die naar buiten brengen en ventileren, zeg maar, en dat komt omdat we dat geleerd hebben, ooit!

Schrijver: An Terlouw, 21 maart 2011


Geplaatst in de categorie: geld

3.5 met 6 stemmen 239



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
J.de Groot
Datum:
22 maart 2011
Email:
joke190411telfort.nl
Ja An, slim worden doe je door veel te leren op school,
maar wijs worden...
dat leer je, door de hogeschool van het leven zelf.
Ja wijs en slim, die moeten in de politiek,
vacatures genoeg.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)