Inloggen
voeg je column toe

Columns

Ramptoeristen

met volle teugen
drinken zij het water aan
andermans lippen

Toen ik laatst thuis kwam, trof ik in de schemer op het bankje voor ons appartement een zwaar geëmotioneerde buurvrouw aan. "Mijn hemel Jannie, wat is er loos?" vroeg ik bezorgd. Hevig snikkend kwam het er uit: "Knut is dood!" "Och arme, gecondoleerd! Maar ehh.. wie is Knut?" vroeg ik. Terwijl ze nog harder begon te huilen, liet ze me een van tranen doorweekt pasfotootje zien van een ijsbeer. "Ohhhh Knut! Die Duitse ijsbeer. Ja, Ik zag het in Hart van Nederland. Jammer! Maar er zijn ergere dingen Jannie. Kijk naar Japan, kijk naar.. " reageerde ik iets te nonchalant. Priemende ogen met doorgelopen mascara vlogen in mijn richting: "Wat nou jammer, wat nou ergere dingen? Typisch een mannenopmerking! Lazer toch op vent. Gevoelloze zakkenwasser. Wat weet jij er nou van? Ik heb alles van hem. Van toen ie nog zó was! Heb speciaal een Knutselhoekje voor hem ingericht, met Knutkoppen, Knutbehang, Knutknuffels en ik gebruik alleen nog Knutkoffiepads. En nu ie er niet meer is, lijkt het leven plotseling zo zinloos. Mijn arme, lieve, kleine Knuhuhuhutsilein." Ze stond op, keek me nog eens vernietigend zwijgend aan en slenterde schokschouderend met gebogen hoofd naar binnen. Die nacht kon ik de slaap niet vatten vanwege het hartverscheurende gejammer dat van driehoog door de Walstraat waaide.

De volgende ochtend boorde ik op de A1 knikkebollend van de slaap en het lentezonnetje bijna mijn auto in de kofferbak van mijn voorganger. Ook dat nog! De bestuurder leunde achteloos over zijn portier en schonk nauwelijks aandacht aan mijn piepende remmen en dito ademhaling: "Er is een ongeluk gebeurd verderop." gebaarde hij rustig. "Vijftien kilometer kijkersfile hiero. Koffie?" Ik wuifde zijn aanbod weg: "Ongeluk? Kijkersfile? Vijftien kilometer? Nou, dan mag je wel goeie ogen hebben als ramptoerist, wil je daar wat van zien. Hebben wij weer! Toevallig geen verrekijker bij de hand zeker buurman?"

Ramptoerisme. Ik bezondig me er zelf ook aan, dat geef ik direkt toe. Zo heb ik aan het begin van het voetbalseizoen een Eredivisie Live abonnement afgesloten, alleen maar om Feijenoord te zien verliezen. Ik ben een cursus aquarellen begonnen, alleen al vanwege het opruiend karakter van het woord. Hoe dan ook, passief of praktiserend, er is geen ontkomen aan. Via een app op je smartphone, op de iPad, per mail, tweet of tv, vierentwintig uur per dag worden we overspoeld met nieuws, het liefst met vijf herhalingen per uur, waarbij het de laatste tijd lijkt alsof het quotum aan slecht nieuws niet te stoppen is. Nauwelijks te bevatten beelden uit Japan, oorlog in Libië, Facebook revoluties in Egypte, Jemen, Tunesië, Syrië, Quatar en ga zo maar door. De lente komt dit jaar met een dusdanige overdosis geweld via CNN of Journaal24, dat je het even niemand kwalijk neemt als ze vluchten in programma's als "Wie kiest Tatjana" of reruns van "Belgen in de Bush".

De Arabische Lente is er één van YouTube helden, die mede dankzij de sociale media boven de anonimiteit van de massa uitstijgen en via iReportages de wereld in beweging krijgen met hun zichtbare vastberadenheid. Vrijheid door strijd, desnoods met blote handen tegen kanonsvuur. En ook al gaat de Arabische Lente gepaard met excessief bloedvergieten, ze brengt ook hoop in de harten van al die miljoenen die vaak tientallen jaren lang onderdrukt zijn. En met resultaat, want uiteindelijk zullen het de gemummificeerde tirannen als Ben Ali, Mubarak en Kadaffi zijn, wiens Facebook prikbord leeg zal blijven, wellicht op een enkel uit eenzaamheid geboren vriendschapsverzoek van een mede-dictator na.

Inmiddels, terug in mijn eigen kleine wereld, heb ik mijn Eredivisie Live abonnement onder druk van de goede resultaten van Mario Been en consorten alweer opgezegd. Je moet immers je verlies toe durven te geven. Met buurvrouw Jannie gaat het weer een stuk beter. Ik heb haar gisteren een groot deel van mijn Beertje Colargol verzameling kado gedaan, als blijk van goede wil. Ik was er uitgegroeid en zij was er zichtbaar blij mee, tenminste... tot het moment waarop ik opmerkte:"En al die geruchten over hem meid, niets van geloven hoor!" Ze keek me verbaasd aan: "Geruchten? Wat voor geruchten?" "Ach, gelezen op Twitter. Vermeende vrouwenhandel en dat ie aan de dope is en zo. Allemaal lasterpraat." Jannie keek me eerst vol ongeloof aan en schreeuwde toen: "Er uít! Nú onmiddellijk. Er uít zeg ik je! Jij lelijke, lelijke... ramptoerist!"

Eric Martens

Schrijver: Eric Martens, 10 april 2011


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.2 met 6 stemmen 3.495Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Monique Methorst
Datum:
12 april 2011
haha ik vind em geweldig!
goed geschreven.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)