Inloggen
voeg je column toe

Columns

Het is Qieneke maar.

Tjonge jonge, ik sta toch op met een pestbui na een goede nachtrust. Goede Morgen! Het is al weer een tijdje geleden dat haar scherpe woorden me raakten. Ze galmen bij tijd en wijle nog steeds door mijn hoofd en in mijn hart: “Ach, ik denk: het is Qieneke maar”.

Oordeelt met een rechtvaardig oordeel, zo staat er geschreven. Wie onrechtvaardig oordeelt, oordeelt zichzelf. Ik minacht haar niet. Ze mag er zijn. Leuke meid. Liefst was ik bevriend met haar en met de rest van mijn vijanden.

De buurt waarin ik woon wemelt van de gggrrristenen uit verschillende kerken. Baptisten, pinkster-, evangelische en Messiaanse gelovigen. Ik kom ze tegen op straat en in winkels. Soms word ik gegroet, soms niet gezien.

Ze doet veel aan naastenliefde. En G’d zegent haar, zegt ze. De Bijbel leest ze niet. Ze houdt niet van lezen, zegt ze. Ze werd pissig toen ik het - in het algemeen - over ‘naamchristenen’ had. Ze beet me toe - alsof ze het gerepeteerd had - dat ik oordeelde, te snel getrouwd was, niet zo gauw een kind had moeten krijgen, dat ik langer naar haar kerk had moeten gaan, dat ze mijn wedergeboorte betwijfelt en nog een aantal gggrrgristelijke problemen met mij heeft. Ik stond naar de letter verstomd.

Enkele maanden later belde ik haar. Ik was op vredesmissie omdat ik ruzie haat. Want wie onrechtvaardig boos is op zijn broeder, is strafbaar voor het gerecht, wie zijn broeder een leeghoofd noemt, zal strafbaar zijn voor de hoge raad, maar wie zegt ‘dwaas’ is strafbaar voor het hellevuur. Matthëus 5: 22. Statenvertaling uit begin 1600. De NBG laat het woord ’onrechtvaardig’ weg, de gggrrristen mag helemaal niet oordelen naar de vertaling uit 1951. Het kwaad kan dus gerust zijn gang gaan. Ze wilde geen vrede, zei ze. En brak het gesprek af met: “Ach, ik denk: het is Qieneke maar”.

G’d is met mij, roepen mijn gelovige vijanden. En inderdaad, G’d laat het regenen en de zon schijnen over goeden en kwaden. Ook een boef voelt zich gezegend als de kluis opengaat.

Schrijver: Qieneke Elzenhout, 18 juni 2011


Geplaatst in de categorie: religie

2.4 met 8 stemmen 141Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)