Inloggen
voeg je column toe

Columns

Generaliseren

Wat mij al jaren opvalt, is dat er een soort afkeer in ons land heerst tegen buitenlanders. Door de moeizame integratie, de criminaliteit onder allochtone jongeren en de voor ons totaal vreemde gewoontes hebben veel Nederlanders een slecht beeld gekregen van de nieuwkomers. Of het nou op straat is of via ons stemrecht, we laten blijken dat we in het algemeen niet meer zo blij zijn met hun komst. Hierdoor voelen buitenlanders zich nauwelijks nog welkom. En dat is het eerste wat je nodig hebt als je een land binnen komt: een gevoel van welkom. Niet per se een warm welkom, maar een gevoel dat je er toe doet. Wie of waar je ook mag zijn.

Door deze ontwikkeling voelen buitenlanders zich ongemakkelijk. Zo zag ik laatst een Turkse vrouw langs de weg staan. Ze was duidelijk opzoek naar iets, ze was de weg kwijt. Ik merkte dat en besloot om op haar af te stappen. De vrouw zag dit en deed voorzichtig een poging om mij de weg te vragen. Het was duidelijk te zien dat ze zich schaamde voor haar Nederlands taalgebruik, dat erg matig was. Het was even lastig voor mij om haar de goede kant op te sturen, maar als je er de tijd voor neemt, lukt dat altijd wel. Een glimlach volgde. Ze moet nog behoorlijk integreren om echt mee te kunnen doen in ons land, maar ze is in ieder geval de goede kant op gestuurd. Als dit vaker gebeurt, komt ook zij er wel. Er leiden immers meerdere wegen naar Rome.

Toen ik laatst aan het werk was in de Albert Heijn, viel mij ook iets op. Een vrouwelijke collega van me hield nauwlettend vier Marokkaanse klanten in de gaten. Ze was blijkbaar bang dat ze iets wilden stelen. De ‘dieven’ rekenden vijftien minuten later echter keurig af bij de kassa. Een week later kregen we het bericht dat er producten uit het magazijn waren gestolen door twee 15-jarige meisjes. Nederlandse meisjes. Integratie is volgens mij niet alleen de taal leren en mee doen in de samenleving, maar je ook gedragen. Wie zegt dat elke Nederlander goed geïntegreerd is? Wij hebben tenslotte geen inburgeringscursus hoeven doen. Misschien is die voor sommigen toch wel nodig.

Ik praat niet goed dat er in ons land relatief vrij veel criminaliteit heerst onder allochtone Nederlanders, dat is een feit. Maar moeten bepaalde mensen dan altijd vies kijken naar elke buitenlander die langs loopt? Een leerling die meer fouten maakt dan de rest op school moet je niet verwaarlozen, maar een extra duwtje in de rug geven. Kun je nu geen pastoor meer vertrouwen na de pedofiele onthullingen van een deel van de katholieke kerk? Moeten we publiek tijdens voetbalwedstrijden verbieden, omdat er een paar rel schoppende hooligans tussen zitten? Gaan we nu ineens ook op elke Duitser van voor ’45 een sticker plakken met de tekst ‘Nazi’?

Generaliseren, daar heb ik het over. ‘Uit een bepaald geval een algemenere conclusie afleiden,’ dat is waar het mij om gaat. Beoordeel mensen op het individu, niet op de gehele etnische groep. Zet mensen niet weg met populaire kreten als ‘’Ze passen zich allemaal niet aan’’ en ‘‘Het zijn ook altijd die buitenlanders’’. Als je het blijft doen, prima. Als dat volgens jou de oplossing is, blijf dan vooral zo doorgaan. Dat moet je helemaal zelf weten. Maar kruip dan alsjeblieft niet in de slachtofferrol wanneer je zelf als een asociale wiet-rokende klompenboer wordt uitgemaakt.

Schrijver: Yannick, 14 juli 2011


Geplaatst in de categorie: discriminatie

4.2 met 4 stemmen 240Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
astrid
Datum:
14 juli 2011
je hebt helemaal gelijk! Jij zegt wat iedereen, als ie diep in z'n hart kijkt, al lang weet maar (helaas)niet wil weten.......
Naam:
Monique Methorst
Datum:
14 juli 2011
Email:
moimoniquelive.nl
Na tig jaren gediscrimineerd te zijn als Nederlandse, valt het niet meer mee om niet te generaliseren en dan heb ik het nog niet eens over de discriminatie naar vrouwen toe en dat gebeurt dus overal door iedereen, verder vind ik je afsluiter niet zo geslaagd; stap een willekeurige coffeeshop binnen, dan begrijp je misschien wat ik daarmee bedoel.
Ik weet dat je gelijk hebt met deze column, maar ik denk dat er niet vergeten moet worden dat er soms meer kanten aan een verhaal zitten.
Het gaat bij mij iig niet om de islam, gewoontes of de criminaliteit, maar juist op de manier waarop " buitenlanders " op mij reageren. Ik ben het bijv. meer dan zat om als een hoer bestempeld te worden omdat ik alleen woon, ik maak geen geintje nu en dat is nog maar een voorbeeld.
Er is zeer weinig begrip over en weer, jammer dat het zo moet gaan.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)