Inloggen
voeg je column toe

Columns

Fatsoen, manieren en meer!

Ik heb wel eens dat gevoel: wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet, maar ook betrap ik me er wel eens op, dat ik stiekem in mijn vuistje lachen moet als iemand iets overkomt, die ik niet mag zeg maar. En dat zijn er best een aantal, niet alleen mensen die ik van dichtbij ken, maar ook mensen die ik alleen maar als het ware virtueel ken oftewel via de pc en in een enkel geval via de telefoon.

Is niet zo netjes nee, dat snap ik ook wel maar ik heb ook nooit beweerd dat ik netjes ben, er zitten soms van die rare radertjes in het hoofd van mensen die volgens mij dan precies de andere kant opdraaien. De ene kant is goed, de andere kant is tja, niet goed dus, tenminste dat zouden anderen er van kunnen maken dan.

Ik natuurlijk niet, want als er een beslissing genomen moet worden en de laatste stem moet van mij afkomen, dan is het lastig om te beslissen dat verzeker ik je wel. Maar om terug te komen op soms nare gevoelens, zeg maar van die gevoelens dat je iemand een loer zou kunnen draaien, dat zou ik zomaar kunnen, of ik dat zonder te lachen doen kan is een tweede, want vaak verraad ik mezelf al voordat het spektakel al moet beginnen.

Sterk in geheimen is niet mijn meest favoriete kant, welnee, ik laat al lang van tevoren weten dat : ik iets weet wat jij niet weet, en tja dan is het al voor elkaar natuurlijk. Dat me dit ook overkomt als er iemand voorbijkomt die ik niet mag, en nou ga ik nog net niet zover dat er uitspraken aan te pas komen als: ik kan zijn of haar bloed wel drinken, want als vampier ben ik niet op deze aardbol verschenen dus neen, iemand dermate haten dat ik me daar dan weer druk om zou moeten maken, is me te min.

Neen, de gevoelens die ik heb, variërend van niet graag mogen, tot er een bloedhekel aan hebben, (ook alweer een woord waar dat rode vocht in voorkomt) komen natuurlijk best wel eens voor, en zo ook in deze. Je kunt me namelijk lang en hard genoeg trappen, terugtrappen doe ik niet, hooguit op de fiets, maar in dit geval doet de fiets niet mee, nee, terugtrappen als iemand me te na komt, gaat mijn pet te boven maar neem dat nou ook niet te letterlijk, want ik draag geen pet….hooguit een paraplu boven mijn hoofd, maar dat doe ik dan alleen maar weer als het regent en tja, dat doet het nogal eens, dus hangt dat ding met regelmaat boven mijn hoofd, al is het alleen maar om mijn bovenkantje een beetje droog te houden, maar ik dwaal af.

Soms heb ik het nare gevoel dat ik iemand met gelijke munt moet terug betalen, niet in geld, maar met dezelfde manieren als men me soms bejegend want sommige mensen weten niet meer wat manieren zijn en dat wil ik dan nog wel even uitleggen. Manieren zijn vroeger door ouders ingegeven als zijnde dat ze gevolgd moesten worden, bijvoorbeeld, als er iemand binnenkwam, dan werd er gegroet als er iemand jarig was, dan werd de jarige gefeliciteerd en als er iemand dood was, dan werden de nabestaanden gecondoleerd, allemaal heel vanzelfsprekende dingen die hoorden bij de opvoeding en die onder de noemer vallen en vielen als zijnde: manieren of een ander woord, fatsoen.

Maar laat ik het nou bij manieren houden en daar even over doorgaan, want er zijn hordes mensen die niet meer weten wat het is om manieren te hebben, die tentoon te spreiden om bijvoorbeeld fatsoenshalve gesproken, die handen te geven, welnee, dat is uit den boze. Dat hoort tegenwoordig helemaal niet meer. Wat wel hoort is dat er tegenwoordig manierloos opgetreden wordt, wat wel hoort is dat mensen niet meer meekrijgen hoe fatsoen nou precies in elkaar steekt en dat is jammer, heel erg jammer.

Manieren en moraal, fatsoen en normen, zijn allemaal dingen geworden die niet meer voorkomen op de gewone woordenlijst van nu. Sterker nog, ze worden gemeden als de pest en dat is wel zo zonde, dat het er mij in elk geval toe brengt, om eindelijk eens te zeggen: ik sla terug, met gebalde vuist, ik parkeer hem precies daar, waar ie het meeste pijn doet, want het spreekwoord zegt: wie goed doet, goed ontmoet, nou, die goede moet ik nog steeds tegenkomen, want ik word doorlopend in de maling genomen, dus wordt het nu hoog tijd dat ik het over een andere boeg ga gooien, denk je ook niet!

Zet je dus maar schrap, het is over met de beleefdheid!

Schrijver: An Terlouw, 24 juli 2011


Geplaatst in de categorie: moraal

4.3 met 6 stemmen 193



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)