Inloggen
voeg je column toe

Columns

De blijheid van suikerspinnen

Helpt neurotisch pingpong tegen vergrijzing? Op het moment dat de solide tafeltennissport een deal kon sluiten met volksgezondheid, bezweek het voor de verleiding van hokken met frivole squashers. Maar ja, vleselijke lusten en andere geneugten kosten geld. Sindsdien is de jacht dus geopend op economisch rendement. Alle sportwerkers lijden onder de bedwelming van een nieuw alibi: de garantie van gecontinueerde bedrijfsvoering...
Ja, dan is er iets mis.
Onwennige squashpongertjes lobbyen zich suf bij Edith Schippers, in de hoop dat de VWS-bewindsdame dit rare schijnhuwelijk alsnog door de Baarns-gemanicuurde vingers ziet. De heimelijke samenwoning in het Zoetermeerse Silverdome verwart zelfs de werknemers. Een van hen (gemakshalve noem ik hem "contactpersoon Nouwen") zegt dat er maatschappelijke belangen zijn gediend met de cohabitaties van ex-SBN en ex-NTTB. Men slooft zich graag uit om de mevrouw de minister te behagen en daarom waagt ook duo-voorzitter Ronald Kramer zich weer op de departementen.
Het plan om 50-plussers te activeren met kwikzilverachtige balletjes ligt in een kast. Verstandig? In landen als Japan en Zweden is de door zorgverzekeraars erkende heilzame rol van bedrijfspingpong algemeen aanvaard. Hier te lande was en bleef het een voornemen. Het komt er niet van: honoreer het lidmaatschap van een sportclub met premiekorting of vergoedingen in geval van gipsvluchten (de Nederlandse Skivereniging is de enige die dit in haar pakket heeft). Sla een uur per week tegen de pingpongbal en bloeddruk, cholestorol en hartslag varen er wel bij.
Nee, studiepuntenverzamelaars bakken zoete broodjes met hockey en menen dat een gratis wedstrijdtafel volstaat. Vergrijsde tafeltennissers zien de realiteit niet onder ogen. Incest met halfzus squash heeft alle vooruitzichten bezoedeld, tafeltennis is gedegenereerd. Tot voor kort bestond er nog enige identiteit. Nu laat een buitenechtelijke nazaat, de squash-pingpong-associatie, zich oppeppen met startsubsidies. Waar bleef de geliquideerde tafeltennisbond, die het nog kon stellen zonder de verslavende bedelstaf van overheidstoekenningen? Iedere kruising van twee zweterige slagsporten leidt tot inteelt en de vluchtige blijheid van suikerspinnen. De kans van de eeuw werd niet gegrepen. Een enkele beweger ontdekt dat Bat & Bal het ideale antidotum tegen vergrijzing zijn. Maar de meerderheid vindt het wel goed zo (wordt vervolgd).

Schrijver: Ton Mantoua, 7 september 2011


Geplaatst in de categorie: sport

3.7 met 3 stemmen 157Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)