Inloggen
voeg je column toe

Columns

Parmantige woordvoerders

Het feestelijk uitzwaaien van woordvoerders naar een andere baan is een tegenstrijdige bezigheid. Want wie voert het woord als er nieuws is over de woordvoerder? Verandering van betrekking is het kruispunt waarop de parmantige pr-functionaris onvermijdelijk moet passen.

Tafeltenniswoordvoerder Hanemaaijer heeft net lang genoeg gewacht met zijn transfer naar een gasaanbieder om er in mijn excursie door de voormalige pingpongbond nog even aandacht aan te besteden. Want ja, hij heeft zijn stempel gedrukt, hoewel hij veel wind in de zeilen had, vooral met topspeelster Li Jiao.

De heer Hanemaaijer was een pr-curiosum. Al in zijn eerste werkweek kregen wij de instructie om lief en vol begrip te zijn voor deze jonge voorlichter. Maar uiteindelijk wist hij het nuchtere tafeltennisvolk er van te overtuigen dat arrogantie, hautain gedrag, pedanterie en verwaandheid echt behoren tot de beroepsdeformaties van het edele ambacht der voorlichterij.

Ooit een dreumes bij AD-Sport, ooit het toonbeeld van de enfant terrible, ooit de goedlachse wolf in schaapsvacht, mag communicatie-expert Hanemaaijer nu zijn kunsten bij de gasverkopers van Stedin vertonen. Op het wereldkampioenschap heeft hij dus niet voor niets in fonkelnieuw maatkostuum-met-uitbundige-pochet door Ahoy geparadeerd. Na maanden van voorbereiding bleek het WK voor hem het voorspelde sluitstuk.

Het contact dat ik gisteren legde met Hanemaaijers nieuwe baas Stedin verliep stroef. De mededeling stond mij nogal tegen dat het gesprek wordt opgenomen om te gebruiken voor klantvriendelijkheidsdoeleinden. Ja, dat wijst in de richting van een bedrijf met een identiteitsprobleem.

Ook communicatie-expert Hanemaaijer heeft de komende dagen last van een moreel transferdilemma. Want afscheid nemende medewerkers bij sportbonden leggen nooit rekenschap af tegenover de vrijwilligers waar ze mee hebben samengewerkt. Daarom verlaat Le Petit Prince in alle stilte een pingpongbond-in-liquidatie, zonder zijn WK-vrijwilligers een blik waardig te keuren. Usance bij parmantige woordvoerders?

Binnenkort springt Hanemaaijer tegenover iedere klagende gasafnemer hoog en laag in zijn functie van professionele foxterriër. Hij zal fungeren als uithangbord van koele managers. Misschien zijn die kunstmatige trainingen voor lieve Stedin-telefonistes snel daarna niet meer nodig
(wordt vervolgd)

Schrijver: Ton Mantoua, 23 sep. 2011


Geplaatst in de categorie: wereld

3,8 met 5 stemmen 227Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Len Cornelis
Datum:
23 sep. 2011
Interessant onderwerp. Naast veel water en westenwind, barst het in Nederland van voorlichters. Dat heeft gevolgen. Vooral voor miscommunicatie. Tussen wie? Vaak tussen organisatie en gewone mensen.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)