Inloggen
voeg je column toe

Columns

Slagroomspuit

Personeel van sportorganisaties heeft weinig direct belang bij wat er "in het veld" gebeurt. Sportburokraatjes houden hun kantooruren in de gaten en weten niet wat de amateur uitspookt. Een treffend voorbeeld deed zich vorig jaar, op een zonnige juni-dag, bij de toenmalige Koninklijke Nederlandse Tafeltennisbond voor.

Het leek een doorsnee werkdag te worden, zoals er dertien routinematige negen-tot-vijf-dagen in een dozijn gaan. Totdat er een grote doos met taart werd afgegeven bij de ingang van het PWA-centrum in Zoetermeer, inmiddels ook bekend als Silverdome.

De banketbakker van de Schegweg had zijn best gedaan met de slagroomspuit. In zwierige tekens had hij de begeleidende tekstopdracht vakkundig uitgevoerd: "1935-2010, proficiat!". Het pingpong-personeel werd er niet warm of koud van en verorberde de taartpunten bij de koffie. Een aanwezige met historisch besef wist te vertellen dat de bond die dag 75 jaar bestond. Zonder bekendmaking was iedere poging tot herdenking een jaar verschoven omdat een hoofdbestuurslid een "ruil"-deal zou hebben gesloten met een hoge piet van de collega-bond van Bahrein.

Daarna ging men over tot de orde van de dag. In dezelfde naargeestigheid, met dezelfde juridische benepenheid en in dezelfde beklemmende werksfeer waar het bondsbureau van de KNTB jarenlang een patent op had. Een patent op had, want volgens het rapport van een Randstad-jury is alles sinds de energieke start van Houkes/Tabacznik/Powerlifters bv in relatief korte tijd ten goede gekeerd. En ziedaar, nu is hetzelfde kantoor uitgeroepen tot sportbaas van 2011 (terwijl ik twee weken eerder moeiteloos een lijst met 70 Grote Minnen had opgesteld...).

Iedereen wil nu graag een baan bij onze beste werkgever! De afdeling personeelszaken van Squash/Pong kon afgelopen zomer haar ogen niet geloven. De TNT leverde tientallen sollicitatiebrieven per dag af en verstoorde Narda's gebruikelijke zomerrust. Volgens headhunters hebben "bedrijfsvoering", "faciliteertaken", "dwarsverbindingen" en andere toverformules dezelfde uitwerking als honing op een beer.

Is dit werkelijk waar, van die Nationale Stutbalk Award? Is dit een canard? Drie kandidaten van uitzonderlijk hoge kwaliteit, drie vervulde vacatures, de vorkjes van drie werkontbijten prikken of drie lunches beleggen? Kunnen belangstellenden binnenkort een rondleiding aanvragen bij de excellente sportwerkgever? Of legt iemand op de Silverdome-parkeerplaats een taart te vondeling? Groot genoeg voor 18 contactpersonen en relatiemanagers.

Schrijver: Ton Mantoua, 6 oktober 2011


Geplaatst in de categorie: sport

3.5 met 2 stemmen 165Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)