Inloggen
voeg je column toe

Columns

Week van de ouder en het kind

Dit jaar wordt voor het eerst in Nederland de ‘week van de opvoeding’ georganiseerd; van 10 tot 17 oktober. In België bestaat deze week, overigens in het voorjaar, al vanaf 2005. De Australiër Matthew Sanders introduceerde het ‘Triple P’ programma, dat ‘positief opvoeden’ inhoudt, welke de aanleiding gaf tot het organiseren van deze week. Deze methodiek biedt ondersteuning aan voor opvoeders, hoe zij gewenst gedrag bij het kind kunnen stimuleren en ongewenst gedrag kunnen verminderen ofwel voorkomen.

‘Triple P’ gaat uit van vijf basisprincipes:
1) kinderen een veilige en stimulerende omgeving bieden;
2) kinderen laten leren door positieve ondersteuning;
3) een aansprekende discipline hanteren;
4) realistische verwachtingen hebben;
5) goed voor jezelf zorgen.

Niets mis met bovenstaande punten, hoewel punt 5 op de eerste plaats zou moeten staan, wil er aan de andere punten voldaan kunnen worden. Een opvoeder die niet goed voor zichzelf zorgt kan niet of onvoldoende die andere 4 punten bieden.
Eigenlijk vind ik de benaming; ‘Week van de opvoeding’, niet juist. Het suggereert dat je met opvoeding, mits op juiste wijze, het beste voor een kind kan betekenen en tot ontwikkeling kan laten komen. Deze visie past geheel in onze tijd, waarin ‘het kind centraal stellen’ en ‘in het belang van het kind’ verheven begrippen zijn. En dan het liefst overgoten met een flink ‘sausje’ van positiviteit. Ook de Triple-P methodiek heeft een dominante smaak van positiviteit.

Gemakshalve ga ik ervan uit dat een kind dat op de wereld komt, het liefste wil opgroeien bij zijn ouders en dat deze ouders het liefste willen zorgen voor het kind. Alleen al om dat gegeven zou de aandacht gericht moeten zijn op de ouder en het kind en daarom ‘de Week van de ouder en het kind’ moeten heten. In deze week zou het ouderschap naast de ontwikkeling van het kind kunnen staan. Want het ouderschap is meer dan opvoeden alleen en de ontwikkeling van het kind behelst meer dan de genoten opvoeding.

Hoe ouders invulling geven aan het ouderschap is afhankelijk van diverse factoren; hun geschiedenis, gezondheid van henzelf en/of het kind, intelligentie, plek op de maatschappelijke ladder, alleenstaand of met partner, relatie met familie, netwerk enz. Het ouderschap omvat veel meer dan alleen de opvoeding; als ouder ben je ook zoon of dochter, partner, werknemer, ‘thuiszorger’, vriend of vriendin en heb je hobby’s, sport, huishouden en help je mee op de school van je kind. Je slaagt in het ouderschap wanneer je al je rollen en taken in balans hebt en je staande weet te houden. Juist de balans en de weg vinden in dit dagelijkse ouderschap waarin je omgaat met al die verwachtingen, verplichtingen, wensen, tegenslagen, onverwachtheden enz, juist daarin ben je een voorbeeld voor je kind. Hoe je als ouder hiermee omgaat weegt misschien nog wel zwaarder dan hoe je opvoedt.

Hoe het kind zich ontwikkeld heeft net zo goed met diverse factoren te maken; ouders, familie, gezondheid, woonomgeving, intelligentie, school, vriendjes enz. Binnen al deze factoren ontmoet het kind andere mensen en kinderen die soms wel meer invloed hebben dan de ouder, wat dus mede bepalend is voor de ontwikkeling.

Daarom pleit ik voor een andere benaming; ‘Week van de ouder en het kind’, zodat de aandacht gericht is op het ouderschap en de ontwikkeling van het kind. Want, nogmaals in beide gevallen betekent dat dus meer dan opvoeden alleen!!!

Schrijver: Door den Burg, 11 oktober 2011


Geplaatst in de categorie: ouders

3.0 met 1 stemmen 97Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)