Inloggen
voeg je column toe

Columns

Vitale vermarkting...

In De Volkskrant van woensdag zag ik hoe de Russische president Medvedev en premier Poetin een slagwapen bekeken. Beide heren waren in vrijetijdskleding en een snelle sportmarketeer had hen kennelijk een badmintonracket in de knuisten geduwd. Het tweetal stond echter, duidelijk herkenbaar, in de fitnessruimte van het Kremlin-souterrain, klaar om een potje te pingpongen...

Sportmarketeers zijn irritante druk-druk-druk-baasjes die menen nuttige bijdragen te leveren aan mens en maatschappij. In werkelijkheid verergeren ze de verwarring waaronder consumenten gebukt gaan. Merkbekendheid komt echt niet tot stand door de introductie van ganzebordspellen en het haastig fotograferen van wereldleiders die op het verkeerde moment op de verkeerde plek zijn beland.

Uiteraard weten Medvedev en Poetin niets van de machtsstrijd die gaande is tussen Yonex en Dunlop. Een enkele proactieve sportmarketeer brengt vervolgens tientallen media-functionarissen in beweging. Redacteuren van Izvestia en de pr-afdeling van het Russische ministerie van Defensie proberen nu al wekenlang het mysterieuze gerucht tegen te spreken dat er originele noviteiten op komst zijn die ten goede zullen komen aan de militaire vaardigheden van het leger. Wat deze controverse pikant maakt, is het feit dat men in de Sovjet-Unie vanouds met gemengde gevoelens naar slagsporten kijkt. In de jaren twintig van de vorige eeuw was het Russische staatsburgers ten strengste verboden om te tafeltennissen. Het intensieve gepriegel met bat en bal werd beschouwd als schadelijk voor de volksgezondheid en als de oorzaak van neurologische aandoeningen.

Als relicten van deze fase in de sportgeschiedenis worden anno nu de vreemdste fratsen uit stoffige beleidskasten getrokken. Opeens mogen we streven naar een vitale samenleving vol vitale sportclubs. Opeens worden combinatiewerkers en sportbuurtcoaches de drijfveren en gangmakers bij het incestueus vermarkten van judo, squash, hockey, schermen, pingpong en pluimbal.

Vitaliteit zal materiaalverwarring en verlies aan identiteit veroorzaken.

Het hoofd Materiaal van het Russische leger heeft alvast contact opgenomen met Johan Wakkie om te vragen waar hij tienduizend sticks kan bestellen. Het jaar van de internationale vermarkting van sportattributen staat voor de deur en gestalkte wereldleiders proberen er een touw aan vast te knopen. Als de fotograaf van Reuters een volgende keer klaar staat, zullen Dimitri en Vladimir tijdens de materiaalbeoordeling wat minder beteuterd kijken

(wordt vervolgd)

Schrijver: Ton Mantoua, 19 november 2011


Geplaatst in de categorie: sport

2.5 met 4 stemmen 538



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)