Inloggen
voeg je column toe

Columns

Er draait een theepot rond de zon, toch?

'Als ik zou stellen dat er tussen de Aarde en Mars een porseleinen theepot in een ellipsvormige baan rond de zon draait, dan zou niemand het tegendeel kunnen bewijzen als ik er bij zou zeggen dat de theepot te klein is om gezien te worden, zelfs als onze sterkste telescopen gebruikt zouden worden. Als ik dan zou zeggen dat, aangezien het tegendeel van mijn stelling niet bewezen kan worden, het een ontolereerbare miskenning van het menselijk verstand zou zijn om aan mijn stelling te twijfelen, dan zou iedereen me voor gek verklaren. Maar als het bestaan van deze theepot erkend zou worden in antieke boeken, die elke zondag als de heilige waarheid wordt aangeleerd en waarmee de hersenen van kinderen geïndoctrineerd zouden worden, dan zou afzien van geloof in zijn bestaan een teken van excentriciteit worden en zou iemand die dit doet in het verlichte tijdperk voorgeleid worden aan een psychiater of in een eerder tijdperk aan de Inquisitie.'

Bron: Is there a god? Bertrand Russel 1952

Dit is een analogie van Russel om het rechtlijnige denken in kaart te brengen van, in de ogen van Bertrand Russel, gelovigen in het algemeen. Het is een cynische manier om God te vergelijken met een theepot. Maar dit citaat is niet bedoeld als cynisme maar om de, niet toetsbare stellingen van religies te ontkrachten. Ikzelf ben zeer ingenomen met deze tekst. Raakt dit nu niet de kern van veel problemen? Het is juist de krampachtige wijze waarop veel mensen hun ideeën vasthouden die hen beletten inlevingsvermogen te tonen naar andersdenkenden.

Graag lees ik Richard Dawkins en Christopher Hitchens. Over het algemeen kan ik mij goed vinden in hun gedachtegangen maar soms denk ik dat ze de negatieve excessen van het geloof generaliseren over de gehele populatie. En hoewel ik vind dat het geloof bestaat uit axioma´s en tegenstrijdigheden en dat de algehele bedoeling van veel autoriteiten op dat gebied is de menselijke geest te onderwerpen en in te dammen, denk ik dat je dit niet moet, of beter gezegd, kan wegsnijden uit de maatschappij als een kankergezwel uit een ziek lichaam. Simpelweg vanwege het feit dat deze maatschappij dan zou vervallen in totale chaos. Religie is voor velen een houvast, een richtlijn voor het leven en een van de belangrijke fundamenten waarop zee hun bestaan hebben ingericht en zin hebben gegeven.

Op mijn relativeringsvermogen maak ik één absolute uitzondering. Religie mag nooit en te nimmer als absolute waarheid worden aangeboden aan kinderen. Dit vind ik zeer verwerpelijk.

De ontwikkeling van kinderen is een uiterst precaire zaak. Op jonge leeftijd zijn ze extreem vormbaar. We hoeven er niet veel voor te doen om ze te laten opgroeien met het idee dat er een theepot ergens rondzweeft, mits de ouders dit consequent blijven verkondigen (we hebben het eeuwenlang voor elkaar gekregen om de kinderen te laten geloven in de verschrikkingen van het Oude Testament). Veel kinderen zullen opgroeien zonder dit ooit los te kunnen laten.

Men doet er goed aan om het kind het concept uit te leggen, de tegenargumenten te geven (voor veel mensen ligt hier het probleem) en het kind de handvaten geven om hier uiteindelijk op een onderbouwde manier zijn of haar eigen invulling aan te geven. Dit is mijn zelf opgelegde taak! Ik zou hypocriet zijn als ik niet hetzelfde deed met mijn eigen kind. Ik zal hem helpen bij zijn huiswerk, zijn vragen eerlijk beantwoorden en hem zoveel mogelijk een objectief beeld geven van de verschillende opvattingen in de wereld. Ik waak ervoor dat mijn kind blindelings de evolutie voor waar aanneemt en alle overige varianten afschildert als “achterlijk”. Een kind heeft trouwens van nature de neiging zich af te zetten tegen zijn ouders in de puberteit, dus het zou averechts werken met een gelovig kind als gevolg. God beware me.

Toch nog even een statement tot slot: ik geloof ook echt dat er een theepot in een elliptische baan tussen Mars en de aarde rond de zon draait. Maar mijn zoontje krijgt wel de vrijheid om zelf te beslissen of hij dat ook gelooft als hij oud genoeg is. Ik ram het hem er niet dagelijks rond theetijd in met een pak Mariakoekjes. En als hij besluit om in Jezus Christus te geloven dan nagel ik met een hamertje een kruisje boven zijn bedje.

Welterusten

Groetjes Maarten

Schrijver: Maarten, 16 december 2011


Geplaatst in de categorie: religie

3.3 met 9 stemmen 447Er zijn 4 reacties op deze inzending:

Naam:
Maarten
Datum:
19 december 2011
Nee, de wasmachine wordt beschouwd als een heiden binnen de huisraad. Met valse beloften wast hij de "zonden" van ons af, terwijl men zich enkel en alleen mag reinigen door het drinken van de thee.

Naam:
J.de Groot
Datum:
18 december 2011
Email:
joke190411telfort.nl
Ach laat ik nu denken dat het een Miele Wasmachine was, nou ja, komen we wel uit!
Amusant geschreven met een frisse blik.
Naam:
Maarten
Datum:
18 december 2011
Ik zie wat je bedoelt met je reactie. Wellicht iets te belerend? Ik neem dat mee.

Naam:
Len Cornelis
Datum:
17 december 2011
Interessante bijdrage. Beweegt zich nog tussen schoolmeester en columnist. Benieuwd naar andere teksten.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)