Inloggen
voeg je column toe

Columns

Gesubsidieerd rookgodijn

Experts scheppen er behagen in om u, tot uw stijgende verbazing, uit te leggen welke de vele onvermoede overeenkomsten zijn tussen schermen, squash en tafeltennis. Het is dus niet zo vreemd dat in kantoor Silverdome te Zoetermeer met administratieve proefkonijnen van deze sporten wordt geprobeerd om een recent inseminatieplan van minister Schippers uit te rollen. Het enige verschil is dat de betrokkenen het samenvoeging noemen, terwijl de achterbannen van niets weten. En de echte zakkenvullers? Die noemen het bedrijfsmatige clustering.

Welja, dat accepteren we ook nog, van deze "meest begeerde arbeidsplaats van sportwerkend Nederland". Want, mogen we de oratio pro domo-media geloven, dan gaan horden sollicitanten vechtend over het uitgestrekte Silverdome-terrein om in dit clustermodel te mogen werken...

Hoorde ik vroeger het begrip clustering, dan trok ik gewoonlijk mijn revolver. Daar denk ik nu iets genuanceerder over. Ik beschouw het bedrijvige clusteren als bruikbare horizonverbreding. Net nu ik van plan was om nog een buitenlandse taal te leren (het gebruikelijke recept voor horizonverbreding), verrassen koninklijk schermen, yuppig squash en gedetineerdentafeltennis met hun nuttig samenzijn. Ze stellen mij in de gelegenheid om alle malafide en bonafide organisaties in bredere beschouwingen op te nemen.

Ik moet hen dankbaar zijn? Forget it, in feite is deze NSF-afgeleide van clustering zoethouderij, een maskerade en een luchtspiegeling. Alle resultaat-stressers, meelopende zwijgers en contactmanagers hebben geen keus. Men is tot elkaar veroordeeld en iedere armzalige verrichting heeft het pleister-adjectief "bedrijfsmatig" gekregen.

Clustering is een variant op gesubsidieerd rookgordijn.

Kon niet uitblijven, het bedrijvige clusteren leidde medio december al tot een conflict. Woordvoerder Luijt heeft ook taken als webmaster en ze stond gereed om de afbeeldingen van alle medewerkers op haar klantvriendelijke website te plaatsen. Heel Silverdome is, tenslotte, tot contactpersoon gepromoveerd en het versoepelt verwarrende clustersituaties. Geen probleem, totdat bleek dat de koninklijke schermers de gewoonte hebben om het wedstrijdmasker op te houden bij pasfotografen. Het wie-doet-precies-wat-offensief gaat even niet door.

KNAS is zo chique dat men er zelfs niet over privacy-folklore wil praten. Hoe ze dat bij pascontroles oplossen, is een raadsel. Verleent hun bond een consulaire vrijbrief of geniet men privileges?

Clusteren zal veel drijfzand opleveren

(wordt vervolgd)

Schrijver: Ton Mantoua, 8 januari 2012


Geplaatst in de categorie: sport

2.7 met 3 stemmen 121Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)