Inloggen
voeg je column toe

Columns

Schoon schip

Er is niets dat de winterslaap van zaalsporters zo verstoort als onzekerheid over het doorgaan van hun voorjaarscompetitie. Januari is amper uit de startblokken en de eerste noodklok luidt omdat er, onder het mom van besparing en Botte Bijl, een paar dingen faliekant fout zijn in de breedtesport.

Kaalslag en destructie zijn niet zeldzaam in uithoeken van het amateurisme.

Qua agendering, planning en programmering gaan we sowieso een volgeboekt en bijzonder sportjaar tegemoet. Alsof dat nog niet genoeg is, kwam kort na de jaarwisseling in de regio Holland-Noord van de zieltogende tafeltennisbond een schertsvertoning boven water die panklaar zou passen in soap-scripts.

Jarenlang detacheerde stichting Pantar Amsterdam in een onopvallend pand aan de Gillis van Ledenberchstraat een medewerkster ten behoeve van een NTTB-administratie. Geleidelijk werd deze Pantar-dame alleen nog "op afstand" aangestuurd, met als onbedoeld gevolg dat de locatie ook werd aangewend als fitness-ruimte, kennel voor Duitse herders en kwekerij van wiet...

Het ordentelijke, brave, fatsoenlijke pingpong als perfecte dekmantel voor lucratieve nevenactiviteit? In ieder geval bruikbare romanstof voor mijn "De spelonken van een sportbond".

Er moest een alerte vrijwilliger van de vereniging Tempo Team aan te pas komen om deze week over het Pantar-schandaal aan de bel te trekken en om de sluiting van het benedenhuis in de Gillis van Ledenberchstraat (en de consequenties) alsnog bekend te maken. De NTTB-website blijft intussen in gebreke en Pantar-dame Annette blijkt haar werkzaamheden, na medeneming van alle toegangscodes, te hebben afgesloten met een nieuwjaarswens voor tafeltennissende "Peter en Melanie"s en andere fictieve koppels, maar vol dubbele bodems.

Zoals, de stilte van het schoon schip maken. Door vele pingpong-officials tot kunst en kunde verheven. Teken aan de wand was wel dat een functionaris zich haastte om de speeldata alsnog openbaar te maken, waarbij als aap uit de mouw kwam dat de voorjaarscompetitie drie weken wordt onderbroken. Een dergelijke ongebruikelijke pauze zal chaos en verwarring veroorzaken.

Nuchtere doorsnee-pingpongers laten hun zaken gewoonlijk op hun beloop. In plaats van actie te ondernemen, zal men daarna ontdekken dat de vakanties in het onderwijs komende zomer ongebruikelijk vroeg aanvangen. Maar tegen die tijd is de Gillis van Ledenberchstraat-affaire vergeten en is het resultaat van het toegezegde "her-onderzoek" in een Silverdome-lade verdwenen

(wordt vervolgd)

Schrijver: Ton Mantoua, 14 januari 2012


Geplaatst in de categorie: sport

3.3 met 3 stemmen 339Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)