Inloggen
voeg je column toe

Columns

Schandpaalmogelijkheden

Men kan zich afvragen hoe het zit met het staken van wedstrijden in andere takken van sport dan voetbal. Bestuurders proberen elkaar graag wijs te maken dat ze nooit de hulp van een tuchtcommissie inroepen. Simon Schama noemde dit het in Holland wijdverspreide "kijk eens hoe schoongeboend mijn stoepje is...".

Er zijn tafeltennisafdelingen die tuchtzaken en andere vuile was als welkome corrigerende schandpaalmogelijkheden benutten. Zo wanen ze zich de hoeders van de normen en waarden van de amateur. Daarom worden er regelmatig veroordelingen op sites geplaatst waar enige disciplinering van zou moeten uitgaan. Onderschat, bovendien, het boemerang-effect niet. Want pingpong is een dorpsplein vol roddel en achterklap. De schande van een gestaakte wedstrijd gaat als een veenbrand rond. Daarna is het niet moeilijk om alle details van een incident te ontrafelen. Voor menig gedragskundige openbaren zich daarbij de bewijzen voor de stelling dat volwassenen een transformatie ondergaan zodra ze hun plunje hebben verwisseld voor clubshirt en korte broek.

Sport is gekanaliseerde agressie met ongehoorzaamheid die wel wordt opgemerkt, maar nooit echt wordt gestraft. Aanhoudende klachten over een bierconsumerend competitieteam zijn in de pingpongwereld het Aldi-dossier gaan heten. Zo werd de jurisprudentie van pingpongconventies verrijkt met een correctie op de onwaarschijnlijke combinatie van Beschaving, Fatsoen & Aldi-pilsener....

Drie tafeltennissers hadden de gewoonte om, bij uitwedstrijden, alles aan hun laars te lappen. Alvorens de zaal te betreden, kochten ze bij een Aldi een 24-pack Schultenbräu. Na binnenkomst plaatsten de heren de alcoholica onder de wedstrijdtafel, om de blikjes de rest van de avond op ieder gewenst moment aan te kunnen spreken.

Pubergedrag van oudere jongeren, provocatie of alibi voor naderende dorst?

Sommige tegenstanders negeerden de ongebruikelijke actie, een enkeling benutte de gelegenheid en nam ook een slokje. Maar de meeste gastheren vonden het beledigend dat bezoekers zich zo gedragen. Zij zagen het als een vooropgezet plan van "gastvrijheidgenieters" om zich te misdragen en een verkrachting van huisregels.

Tafeltenniscompetities en bier hebben wel een speciale band. Consumptie van een kleine hoeveelheid pils wordt beschouwd als middel tegen lichte vormen van spierspanning. Maar aan het begin van de avond 24 x 0,5L bij een sportwedstrijd gereed zetten getuigt niet van fijnzinnigheid. Adder onder het gras is dat het bondsreglement voorschrijft dat aanstoot nemende gastheren niet het recht hebben om op eigen gezag de wedstrijd te staken.

De opnamen die inmiddels van het Aldi-trio zijn gemaakt, tonen een soort balorigheid. Wat deze lafaards in thuiswedstrijden niet durven, permitteren ze zich op vreemd terrein, als er geen clubgenoten in de buurt zijn. Binnenkort op YouTube te zien, denk ik

(wordt vervolgd)

Schrijver: Ton Mantoua, 21 januari 2012


Geplaatst in de categorie: sport

4.0 met 3 stemmen 521Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)