Inloggen
voeg je column toe

Columns

De wereld en nationaliteiten

De tijd zal het leren, dacht ik halverwege de drukke Kalverstraat.

Het was een zonnige septemberdag en dan is het bijna vanzelfsprekend dat allerlei verschillende soorten bevolkingsgroepen hun weg vinden op een van
de bekendste winkelstraten van Nederland.

Voor de kledingwinkel H&M werd ik door een tiener aangesproken. Duidelijk van Chinese afkomst. ”Ik moet bij het Leidseplein zijn, kunt u mij helpen?” Ik liep met hem mee naar de tramhalte. Wellicht toeval, maar ook ik moest die kant op.

Toen ik aangekomen was bij de tramhalte, bevond zich er een beperkt aantal mensen, waaronder een dame van middelbare leeftijd. Duidelijk van Nederlandse afkomst.

Het duurde niet lang voordat de tram aankwam en wij een rij begonnen te vormen. Opeens hoorden we een harde klap achter ons. Diezelfde dame was keihard op de grond gevallen.
De Chinese tiener en ik schoten haar te hulp. ”Gaat het mevrouw?” “Ik voel me duizelig, dit gebeurt zo nu en dan weleens”, zei ze. Later kwam een andere man aan de overkant van de halte zijn hulp aanbieden. Duidelijk van Nederlandse afkomst. Samen brachten wij haar naar een van de zitplaatsen in de tram.

Ze was nog niet bijgekomen, want ze kon niet rechtop zitten. Voordat de tramchauffeur, duidelijk van Somalische afkomst, vertrok, kwam hij vragen of inmiddels alles in orde was.

Na een aantal haltes gepasseerd te hebben, was de dame opgeknapt. Ze stapte een halte voor ons uit. Voordat ze de tram verliet, kwam ze ons bedanken en haar waardering was duidelijk aan haar ogen te merken.

De volgende halte nam ik afscheid van de Chinese tiener.

Op weg naar huis, passeerde ik een speeltuin waar vele kinderen van verschillende afkomst hun meest spontane gedrag vertoonden. ”Misschien zij wel”, was het eerste wat bij mij opkwam.

”Hoe was je dag?”, vroeg vader thuis. ”Weinig nieuws”, was mijn antwoord. Toch dook het voorval van vanmiddag weer bij mij op: zo veel verschillend en toch zo weinig verschillend…

Opeens was mijn standpunt veranderd: ”Eens zal het zo zijn”.

Schrijver: Vedat Gok, 26 jan. 2012


Geplaatst in de categorie: maatschappij

4,2 met 5 stemmen 251Er zijn 5 reacties op deze inzending:

Naam:
marije hendrikx
Datum:
7 feb. 2012
Email:
maryama37hotmail.com
mooi verhaal; vanuit ander perspectief bekeken
eens zal het zo zijn = het is al zo, ook zo !
Naam:
Stadjer
Datum:
26 jan. 2012
En dan te bedenken dat Somaliërs in Groningen stijf staan van de kat. Straks is die kater verboden, Rehwinkel is het zat, Opstelten maakt hem af. Profetische column. Knap!
Naam:
Mees
Datum:
26 jan. 2012
De laatste zin doet me denken aan het lied van Mieke Telkamp "Waarheen leidt de weg." Inderdaad, die leidt naar deze column. Geniaal!
Naam:
surfer
Datum:
26 jan. 2012
Dan gok je er dus niet op. Gewaagde column.
Naam:
Wee
Datum:
26 jan. 2012
Duidelijk een Top column!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)