Inloggen
voeg je column toe

Columns

Hangouderen

Hangouderen, u wilt ze niet in huis. Het zijn ouderen die overal rondhangen, vandaar de naam waarschijnlijk. Al kan het ook zijn dat men die ouderen zó lastig vindt dat de naam slaat op wat men met hun zou willen doen. Naast elkaar, van groot naar klein.

Ondertussen hangen ze maar rond in straten en parken, maar vooral in overdekte winkelcentra. Kortom, overal waar u uw boodschappen moet doen. En u bent daar niet zo tevreden mee, dat lees ik in de krant en hoor ik op het nieuws.

Ze zijn rond 60 en de 80 jaar oud, hangen in groepjes voor de etalages, kijken in ieders winkelwagentjes, maken ongevraagd seksueel getinte grappen, spuwen op de grond, of om het verst, waar ze muren en zitbanken met lange slierten uitgekauwde pruimtabak versieren en voorbijgangers intimideren met hun laatst aangeleerde kunstjes: 60-jarigen klapperen met hun bovengebit, 70-jarigen laten hun kunstheupen zien, 80-jarigen gebaren met de hand een erectie als er meisjes in de overgang langs hun jeu de boules lopen. Misschien zien die dames van de potentsten nog iets van een boel viagra in de broek, de Franse vreugde komt daar in elk geval in naam ook vandaan.

Als ze geldgebrek hebben, ritselt de jongstoudste van de groep even een naburig allochtoon accordeonnetje om er demonstratief in de deuropening van de supermarkt op Roemeense wijze even een collectief pensioen mee bijeen te janken. Dat mag in de meeste plaatsen van Nederland nog zonder straatartiestenexamen en is dus makkelijk verdiend. En zo stijgt de jongstoudste toch maar mooi in de eeuwige pikorde. Op regenachtige dagen tonen ze elkaar hun nieuwste pensioenoverzichten, omdat ze soms een bril dragen waarmee ze zelf niet kunnen lezen en dan is het mooi meegenomen dat iemand in het Gronings zegt dat het ze weer mooi weer van Drees weer 'lukt is ja.

Ik vraag mij af waar hun kinderen uithangen. Misschien hebben ze geen kinderen. Misschien zijn het tv-kinderen, en brengen ze hun tijd door voor de tv. Of schaamkinderen, en willen ze niks meer met hun ouders te maken hebben.

In Oude Pekela, waar de sekskelders en de clowns nog vers in de klei liggen, heeft men lang gezocht naar wat men tegen die hangouderen kon doen. Maandenlang heeft men geprobeerd te achterhalen wat die ouderen niet graag hadden, om ze daarmee weg te jagen, het liefst naar verdere oorden. Zonder resultaat. Met mosquito's verjaag je alleen maar hun jongere collega's. Terwijl twee regels van Rutger Kopland op die leeftijd toch al een schot in de roos hadden moeten zijn geweest.

Zoals steeds wanneer er in Oude Pekela een goed idee moet gevonden worden, kijkt men naar Nieuwe Pekela. Het stadsbestuur van Oude Pekela zal dus vanaf volgende week ook Liszt in het winkelcentrum spelen om zo de piano van de ouderen te verdrijven.

Het was een list, zullen ze zeggen op hun vlucht, als ze net als de meester zelf van een verkoudheid aan een longontsteking, de vriend van alle hangouderen, zullen zijn gestorven en tot in het hart van de Veenkoloniën de rust is weergekeerd.

Schrijver: Guus Flater
Inzender: Uitgeverij De Flaterij, 16 jul. 2012


Geplaatst in de categorie: muziek

3,1 met 8 stemmen 314Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
J.de Groot
Datum:
21 jul. 2012
Email:
joke190411hotmail.com
Mijn rollator piept nog niet,
dus zal het okay zijn!

Leuk!
Naam:
Monique Methorst
Datum:
16 jul. 2012
Email:
moi636yahoo.com
hhahaahahaa dat is ook humor, mooi in elkaar gezette parodie.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)