Inloggen
voeg je column toe

Columns

De sportieve autist

Als een kudde samengeperste opblaaspoppen proberen schermers, squashers en pongers hun imperialistische grootheidswaan achter oog-hand-oefeningen en ziektebeelden te verbergen. Het hoofdkwartier van hun wereldrijk vertoont inmiddels alle theatrale kenmerken van een bananenrepubliek met noordkoreaanse kadaverdiscipline. En, om het extra te compliceren, er kwam een nieuwe doelgroep in het vizier van het Zoetermeerse figuurzagersgenootschap : sportieve contactgestoorden-met-medische-indicatie.

Dat is nog eens iets anders dan de armzalige 200 pingpongers-met-beperking die enkele jaren geleden moeizaam als "nieuwe" leden werden binnengevist.

Het meest frisgewassen en ambitieuze drietal sportdirecteuren van Nederland heeft zich liefdevol ontfermd over het autisme. De heren doen in de aanbieding : dubbelspel, hoofs ritueel en kooiconstructie als therapie, namenfobie of niet.

Dit gaat grote indruk maken op gezondheidsbevorderend Nederland. De angstvallig anonieme contactpersonen van het scherm-squash-pong-imperium rekenen zich rijk met de dienst die ze de zorgverzekeraars zullen bewijzen door zich te bekommeren om problematische autisten. Japans onderzoek heeft, als we clusterwoordvoerder Roelien geloven, uitgewezen dat het ervaren van het squash-universum in een spelsituatie, het dragen van een masker bij schermen en het deel uitmaken van een dubbelcombinatie bij tafeltennis, heel verhelderende confrontaties kunnen zijn voor De Autistische Persoonlijkheid.

Onmiddellijk konden de kennis-experts van SST aan de slag met de uitbreiding van hun clusterprogramma. De Plantinga-boys gaan zich toeleggen op de alleenstaande asielzoekende autist (AAA) die voor het eerst kennismaakt met de principes van de ridderlijke schermsport. Squash Bond Nederland verbindt zich aan de inspanningsverplichting om linkshandige dyslectische autisten (LDA) te laten wennen aan de glazen wereld van hun kooi-universumpjes. En de NTTB biedt iedere autistische homosexuele astma-lijder (AHA) een Zelfontdekking Experience in de vorm van mixed-dubbeltoernooien op Papendal aan...

Zo adopteert ieder onderdeel van het SST-concern op fantasierijke wijze de overlappingsmogelijkheid die recent uit de zwaar bewolkte hemel kwam vallen.

Eieren van Columbus voor drie noodlijdende sportbonden ? Berteling en Borst zullen hooguit de beginfase van hun natste imperiale jongensdromen meemaken. Eerstgenoemde beseft dat hij zijn CV wegens zijn prestige nodig dient op te krikken (mijn superlatievencolumn ter gelegenheid van zijn naderend afscheid ligt al klaar) en Marcel Borst heeft het te druk met het bestuurlijke wel en wee van het Europese podium van squash.

Resteert dus de olijke meneer Teun, die iedere strohalm aangrijpt om te benadrukken dat de tijd van de aardappelvechters voorbij is en dat hij vindt dat schermen echt een belangrijke olympische weerbaarheidssport is. Een, de horizon verwijdend, imperialistisch duwtje in de rug, evenwel, kan ook hij goed gebruiken. Teun staat bekend als een man die zich terdege weet voor te bereiden op mogelijke nieuwe taken. Op een autisten-tsunami heeft het opperhoofd der KNAS-amateurs zich veruit het beste geprepareerd : hij loopt geruime tijd stage bij twee geduchte kanshebbers voor de International Rain Man Award of the Year

(wordt vervolgd)

Schrijver: Ton Mantoua, 25 juli 2012


Geplaatst in de categorie: sport

3.3 met 6 stemmen 155Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)