Inloggen
voeg je column toe

Columns

LOS VAN HET GEHEEL

"Wat doe ik hier ook alweer?"
Als de dag van gisteren herinner ik me de omstandigheden waarin ik verkeerde toen ik mezelf deze vraag stelde en welke tevens het begin van mijn bewuste leven inluidden.
Ik was ongeveer drie maanden daarvoor als 'Leontine Ondine' -what were my parents thinking?- op aarde geland.

Het groene, ronde nachtlampje aan de muur, het knarsende geluid dat werd veroorzaakt door het kauwen met mijn tandeloze mond op het witte, wollen vestje, de volle luier en het gevoel van totale hulpeloosheid omdat niemand op mijn gehuil afkwam.
Toen het tot me doordrong dat er niemand was om mij te verlossen van dit stinkende ongemak, welde de tweedelige vraag op die mij tot op heden zou vergezellen: Hoe ben ik hier gekomen en vooral, wat doe ik hier ook alweer?
Het gehuil maakte vrijwel onmiddellijk plaats voor het heldere besef dat ik iets heel belangrijks vergeten was. Iets van levensbelang.
Krampachtig probeerde ik me te herinneren wat het kon zijn. Naarstig nam ik de omgeving in mij op in de hoop iets herkenbaars te zien of een aanwijzing die tot het verlossende antwoord op mijn vraag zou leiden.
Het groene nachtlampje; ik draaide mijn hoofd en zag in een hoek een krullerig, vreemdkijkend, donker wezen dat mij angst aanjoeg -een teddybeer- zo wist ik later.
Lange tijd heb ik gedacht dat het ding er stond om mij bang te maken. Ik begreep echter niet waarom ze dat wilden, mij bang maken.
Wederom een vraag die beantwoord diende te worden.
Ik had vast iets verkeerd gedaan, dat begreep ik heus wel, al kon ik nog niet praten.
Maar wat ik precies had fout gedaan, was me een groot raadsel.

Opvallend, en in retrospect kenmerkend, is dat ik automatisch geloofde dat mijn aanwezigheid een gegronde reden was tot bezorgdheid.
Mijn gedachtegang en gevoelswereld draaiden toen al om het besef dat ik verantwoordelijk was voor het 'geluk' dan wel 'ongeluk' van mijzelf en alles dat daarbuiten viel.

Of het voor de lezer geloofwaardig is of niet, ik bracht werkelijk een deel mijn babytijd door met het zoeken naar een oplossing voor het probleem (ik) en het verklaren van mijn aanwezigheid (waarom ben ik hier?)
Of dit ook interessant is om te lezen, is natuurlijk een tweede..

Schrijver: Ondine van Rhijn, 5 augustus 2012


Geplaatst in de categorie: overig

2.8 met 5 stemmen 192Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)