Inloggen
voeg je column toe

Columns

Arbeid Adelt

De vruchtentijd is voorbij, in onze regionen dan toch, de groene jongenstijd is om, meeste mensen zijn weer driftig aan de arbeid en tja, die arbeid adelt, en nou moet ik zeggen dat is naarstig op zoek gegaan ben gegaan naar wat precies de term arbeid adelt inhoudt en eigenlijk kom ik er niet zo 1 2 3 uit, want eigenlijk als je de woorden goed beluisterd, zouden mensen die werken van adel zijn, of in elk geval in de buurt komen van een graaf, gravin of welke titel dan ook. Arbeid adelt, ergens in het Belgische staat een molen die zo genoemd wordt, tja en die molen doet behalve af en toe malen, verder niet zoveel meer! Een Nederlands spreekwoord en de molen staat in België, dat moet natuurlijk kunnen maar in ons eigen landje hebben we op Kinderdijk ook een fors aantal van die molens staan! Zouden die dan ook van adel zijn?

Er wordt nergens gesproken over een specifieke naam, wel wordt melding gemaakt van Molen 1 Molen 2 enz tot aan de 19 Molens toe, maar een molen de naam geven zoals in België, met arbeid adelt is toch wel apart. Dan nog ben ik er niet geheel achter wat het nou precies inhoudt, maar kan er oeverloos over doordenken, doorpraten en over doorpiekeren, het brengt me niks dichter bij een antwoord. Jammer, maar het is natuurlijk ook nog zo, dat wij mensen overal een antwoord op willen hebben, dat we altijd precies het naadje van de kous willen weten, tja en dat weet ik dan weer wel te vinden, de naad van de kous zit doorgaans aan de achterkant van het been, mits je het ding recht hebt aangetrokken, dan loopt er een mooie lijn, van beneden naar boven, jawel helemaal naar boven, mits de kous lang genoeg is natuurlijk!

Arbeid adelt in de kous dan misschien, en in de molen natuurlijk, want die heet zo! Ik kwam erop omdat de vakantie weer achter de rug is en bijna heel de werkende massa in ons land weer aan de slag is, wat goed te merken is aan het verkeer op de weg, het is weer hartstikke druk, er staan weer lekker files en iedereen zit met een kleurtje van de zomer achter het stuur zich te verbijten omdat ze moeten wachten en we weten allemaal dat wachten niet leuk is, dat is nog zachtjes uitgedrukt, maar ik laat de krachttermen er toch maar uit, die moeten de automobilisten maar bezigen als ze in de file staan, vind je ook niet? De scholen zijn weer begonnen, de kleintjes zitten in de klas, de moeders hebben wat meer armslag, hoeven niet met het kroost de boodschappen in huis te halen hoeven niet van alles te bedenken om ze bezig te houden, want tja, ze hebben dan wel genoeg speelgoed ( ik wilde bijna niet erg subtiel troep zeggen) maar het lijkt welhaast alsof de kinderen zichzelf niet meer zo goed bezig kunnen houden, ondanks die overdaad!

Afijn dit even terzijde, de kinderen die in de zogenaamde 1e klas zitten, zullen moeten wennen aan het stramien, zullen moeten wennen dat niet het hele leven uit spelen bestaat, er wordt meer gezeten want er moet worden geleerd, jawel! In een paar maanden tijd kunnen die kleintjes, die nu dan in groep 3 zitten, want zo heet dat tegenwoordig, tegen de Kerst zeg maar, kunnen de meesten al iets lezen, iets schrijven en dan denken we met zijn allen: dat gaat hard, ja dat gaat het ook, het gaat hartstikke hard! Want ook hier is het arbeid adelt, en nou wil ik er niet mee zeggen dat die kinderen ineens jonkers worden of zo, maar als ze voldoende bij de les blijven dan werpt dat zijn vruchten af in de vorm van: het langzaamaan bij de lezende en schrijvende garde kunnen gaan horen! Best wel stoer! Lezen en schrijven blijven de meest elementaire benodigdheden en vaardigheden die een mens nodig heeft, en daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen!

Omdat de meeste ouderen onder ons kunnen lezen en schrijven, hebben we allemaal al de envelop in huis gekregen voor 12 september, we mogen weer gaan bepalen wie er nu weer op het pluche gaat zitten en eerlijk gezegd word ik er persoonlijk een tikje moedeloos van, dat er telkens weer, een kink in de kabel komen moet waardoor die kleuters in Den Haag het weer eens niet eens zijn, weet je, we leren de kinderen tegenwoordig om dingen sámen te doen, we leren ze, om samen te werken maar op de een of andere manier, lukt dat die demissionaire mensen in Den Haag niet, allemaal ten koste van….jawel ten koste van, want ook deze grap kost weer het een en ander, daar kun je van op aan!

Niet alleen de dag van stemmen, maar ook het promoten van diverse clubs het is eigenlijk te gek voor woorden dat we moeten kiezen uit slecht, slechter en tja vul maar in, want er is niet één club die het netjes en subtiel doet, dat zeg ik nu, en dan is het afbranden van elkaar nog niet eens begonnen! Nee dat wordt nog wat! In dit geval is het geen arbeid adelt, want dat hebben ze helemaal niet nodig, de centen stromen toch wel binnen, ondanks dat ze demissionair zijn! Ach, het nieuws staat er natuurlijk weer bol van, is er vol van, dat is dan in elk geval een winstpunt, ik hou u van eventuele vorderingen op de hoogte. Of ik daarmee dan in de categorie val van arbeid adelt, weet ik niet, maar laten we het er maar op houden, dat ik dat in elk geval geprobeerd heb.

Schrijver: An Terlouw, 22 augustus 2012


Geplaatst in de categorie: werk

2.3 met 3 stemmen 271



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Marijke Vos
Datum:
22 augustus 2012
Email:
marijke.voshome.nl
Leuk An wat je hebt neergezet...staan we zo niet bij stil toch? Tjaa inderdaad,als we niet stemmen gaat die stem naar de grootste partij....alleen ik zie dat nóg een beetje anders,want in mijn visie zit het héle spul onder één hoedje....dus ál die partijen Éne partij...en maakt het dus voor mij niet uit waar of die Niet Stem van mij terecht komt.Máááár dat is mijn visie en die hoeft niemand met me te delen.Tóch een mooi stukkie An..ook héél levendig geschreven.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)