Inloggen
voeg je column toe

Columns

Sprookjes?

De meeste sprookjes beginnen met, er was eens, of heel lang geleden, maar wij, volwassenen weten inmiddels wel dat sprookjes niet bestaan, toch? De meeste voorlichting0sverhaaltjes gaan over de bloemen en de bijtjes, alleen moet ik eerlijk bekennen dat er nooit iets degelijks door mijn hoofd is gegaan als er sprake was van voorlichting, want tja, bloemen zijn juist ja, bloemen en bijen, als die vervelend zijn dan zijn het niet van die toffe beesten! Voorlichting en bloemen, nee, die kan ik niet zo goed rijmen, en voorlichting en bijen, al helemaal niet, toch werd er vroeger gevraagd: of je al wist van de bloemen en de bijtjes, waarmee dan bedoeld werd, of je al voorlichting op sexueel gebied had gehad, ja vanwege die bloemen en bijen, vanzelf.

Maar als ik nu kijk dat er op scholen al sexuele voorlichting gegeven moet worden, terwijl die kleintjes nog maar net uit de luiers zijn ( en dat komt dan natuurlijk omdat de wetenschap er voor gezorgd heeft dat de kinderen zo heerlijk lang droog blijven in kletsnatte luiers) dan krab ik me toch eventjes achter de oren! Want die voorlichting kan dan wel een goede bedoeling hebben, het is natuurlijk wel zo, dat normaliter de kinderen al op een bepaalde leeftijd “doktertje gaan spelen” en op zich is dat helemaal niet zo erg, maar de berichten in de media liegen er niet om, als er wordt gesproken over kinderen die kinderen te grazen nemen, ik vraag me dan af: zouden dat dan kinderen zijn die al zijn voorgelicht, of zijn dat kinderen die al teveel dingen gezien hebben en willen dit nadoen?

Natuurlijk kun je ze nog proberen te vertellen van de bloemen en de bijtjes, maar daar trappen die gasten echt niet meer is, sterker nog: ze weten af en toe meer dan wij de volwassenen en dan moet je nog goed uitkijken wat je zegt, want het is toch te zot, als een kleintje zegt: nee hoor, dat heb je fout, en vervolgens het verhaal in geuren en kleuren vertelt, wat helemaal niets met bloemen en nog minder met bijen te maken heeft! Aan de ene kant is het goed, dat kinderen zoveel leren aan de andere kant maakt het ze zo vroeg- wijs dat we allemaal met weemoed terugdenken aan de periode dat ze in de wieg lagen, onwetend van de gevaren, van de bloemen, de bijen en andere vervolg dingen die te maken hebben met groter worden. Nou wil ik niet zeggen dat ze dom gehouden moeten worden, maar ik moet ook eerlijk zeggen dat ik me soms dom voel, bij de opmerkingen die de kinderen van tegenwoordig kunnen maken!

Je hebt dan een beetje het gevoel dat je aan de zijlijn staat, dat er dingen gebeuren die buiten je om gaan als het ware, en nou is het helemaal niet erg om dingen niet helemaal te begrijpen, nog minder is het erg, om te moeten zeggen dat je niet snapt waar het over gaat, maar dat de jeugd vroeg wijs is, dat de jeugd, veel te vroeg wijs is, dat de jeugd, absurd vroeg wijs is, dat is allemaal wel duidelijk!

En al is het helemaal niet erg om niet alles te weten, al is het nog minder erg te moeten zeggen: ik weet het niet, toch is het jammer, dat de sprookjes niet meer beginnen met: er was eens, maar dat de kinderen nu al zeggen: sprookjes bestaan niet, net als het verhaal over de bloemen en de bijtjes, want dat de voortplanting helemaal niks te maken heeft met die twee, is eigenlijk alleen maar jammer, want je wordt onmiddellijk op je strepen gezet als je daarover praat! Toch blijf ik graag hangen in de tijd van, er was eens, heel lang geleden, zoals een goed sprookje hoort te beginnen, alleen het verhaal over de bloem en de bijen, als iemand me dat een keer uit kan leggen, dan graag, want wat een bloem en een bij, nou in vredesnaam met de ooievaar te maken heeft, ik heb werkelijk geen idee! Wilt u me dat laten weten?

Schrijver: An Terlouw, 12 sep. 2012


Geplaatst in de categorie: humor

4,7 met 3 stemmen 122Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)