Inloggen
voeg je column toe

Columns

Poel des vermaaks

Een matige broodjeszaak met teveel soorten beleg. Deze horeca-beeldspraak vat de belabberde situatie samen waarin de tafeltennisbond verkeert. Aan assortiment schort het overigens niet zozeer; de keuzemogelijkheden zijn eerder teveel van het goede. De NTTB volhardt echter in strategische fouten: een niet te stillen honger naar doelgroepen, beleidsmatige schijnbewegingen en het ophangen van camouflages en nepversieringen. Je kunt er weliswaar een sandwich-Elvis (bananenvlokken, kip, pepermayonaise, pindakaas, yoghurt) bestellen, maar de deskundigen van het „bedrijf“ zijn onbekend met de exacte receptuur. En bestellingen van meer dan tien broodjes-ham-kaas worden onuitvoerbaar verklaard, wegens gebrek aan werkelijke capaciteit.

De firma Pingpong-NL bv moddert voort.

Complicerende bijkomstigheid is het gegeven dat eigentijdse Nederlanders in de ban zijn van een zonderlinge wens om iedere vermeende attractie te overgieten met de chocoladesaus van het wedstrijd-element. De ene helft van de bevolking houdt de andere helft zoet met award-uitreikingen, terwijl de meest gebruikte afsluiter „afwachten dus maar“ als tang op een varken slaat. Een veelzeggende dooddoener, in een van hypocrisie doordrenkt land.

Dezelfde chocoladesaus herkennen we in een jubileumactie die door burokraatjes van NOC-NSF werd bedacht: de paden op, de lanen in, vooruit, met frisse zin, op zoek naar de leukste sportclub, ter gelegenheid van het naderende eeuwfeest. Mind you, de leukste sportclub! Leukigheid, historicus Johan Huizinga zei het al, is een beschavingselement waarover bepaalde takken van sport beter gedistantieerd-enthousiast kunnen blijven. Ik denk dat tafeltennis tot die bescheidenheidscategorie behoort. De vermaaksindustrie en deze sport vormen geen gelukkige combinatie. Dat is niet zo erg, tafeltennis leent zich nu eenmaal niet zo voor jolijt en fancy-fair. Het is een beheersingssport. Minieme interventies hebben betrekkelijk veel invloed op de slagwisselingen. Een squasher, bijvoorbeeld, begrijpt niet hoe zijn verre tafeltennisverwanten het zonder een glazen scheidingswand kunnen stellen. Volgens squashers bevinden tafeltennissers zich evolutionair in het stadium van de prehistorische vis die het bestaan van water nog moet ontdekken.

Pingpong ging niettemin gretig in eigen gelederen op leuk-zoektocht. Men bracht daarvoor pretparkbewaakster Snelders van het expertise- en managementteam (sic) in stelling. Tafeltennis haalt graag witte voetjes bij de sportkoepel en that's entertainment-jongedame Snelders trok drie kroonjuwelen van extra-geanimeerd clubtafeltennis uit een hoge hoed: Rally in Aalburg, Delta-Impuls in Heerenveen en Litac in Oost-Gelre.

Voorzitter Van Meurs, van het sympathieke ttv Rally, kent beide kanten van de leuk-medaille: „Het gebeurt dat bezoekers uit hun gewone doen raken omdat ze onze bijzondere Schwung niet gewend zijn. Mijn club heeft mantelzorgprijzen gewonnen en we doen moeite om uiteenlopende doelgroepen over de vloer te krijgen, in lijn met het bondsbeleid. De cultuurschok die sommige NTTB-ers in onze zaal voelen, zegt iets over hoe De Grote Verwarring ons in de greep heeft. Als ik zelf bij bepaalde clubs rondkijk, verbaas ik me over wat men daar kennelijk het normale gedragspatroon vindt. Ik geef de NTTB-beleidsmakers in overweging om exemplaren van „Hoe Behoort Het Eigenlijk?“ uit te delen.“

Overigens wordt zowel in Aalburg, in Heerenveen als in Lichtenvoorde benadrukt dat de „'s-lands leukste“-nominatie niet op initiatief van de gemeente tot stand kwam. Ambtelijke diensten hebben slechte herinneringen aan het „leukste school“-gedoe van enige tijd geleden. En Kees Noorloos voegt er aan toe dat Aalburg het druk genoeg heeft met de aanhoudende huldigingen van dorpsgenote Marianne Vos.

Hoewel kansloos, mikt de tafeltennisbond toch op uitverkiezing tot leuk-bolwerk. Strapatsen om mee te tellen in de cool-contest bewijzen evenwel dat ook de animeer-akela's van leuk-specialiste Snelders zich telkens verbergen achter druppel-op-de-gloeiende-plaat luchtbellen. Want het stramien blijft hetzelfde: men lift mee met het ene na het andere fake-project en structureel levert het weinig op. Om hun Papendal-vrienden te pleasen, schreef de Berteling-connectie in op de slogan „meer lol & pret met bal & net“, terwijl juf Snelders het leukheidsgehalte beheert met een mix van dolfinarium, madurodam, walibi, disneyland, Efteling-tv, pretpark De Panne en gradaties van Animation et Musique uit de hoofdvestiging van Club Med.

Het verontrust mij dat tafeltennis blindvaart op dimensies van leuk: een traditioneel-saaie sportorganisatie die dermate in de puree zit dat de gladde pretentie van poel des vermaaks resteert. Maar het valt te proberen. Vraag via nttb.nl of de maartje-clowns uw pingpongende collega's uit hun herfstdepressie kunnen opleuken

(wordt vervolgd)

Schrijver: Ton Mantoua, 29 september 2012


Geplaatst in de categorie: sport

2.2 met 5 stemmen 201Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)