Inloggen
voeg je column toe

Columns

Klimaatspeeltuin

Stel, ik ben plichtsgetrouw preses van een scherm-, squash- of pingpongclub en mijn vereniging heeft hulp nodig. Heb ik dan tot oktober gewacht om mij te begeven naar een info-bijeenkomst over ondersteuning? Het antwoord is niet moeilijk. Nee natuurlijk. Stel, mijn vrienden zijn boos omdat ze mijn negativisme niet langer accepteren. Denk ik dat te verhelpen met „producten en diensten“ waarover twee klimaatmanagers in Amsterdam, Arnhem, Assen, Eindhoven, Houten en Zoetermeer met mij willen praten? Natuurlijk niet. In problematische situaties heb ik mij allang gewend tot, bijvoorbeeld, mijn locale wethouder van sportzaken. Laat ik mij voor de klimatologische advieskarretjes spannen van twee bedrijfsleiders die met een zonderlinge vierklapper verdoezelen dat ze hun werk niet doen? Nee natuurlijk.

De cocktail die over de noodlijdende KNAS-NTTB-SBN-verenigingen wordt uitgestrooid, laat zien hoe slecht verenigingsbestuurders op de hoogte worden gehouden. Iedereen die van de huidige oktober-actie enig heil verwacht, moet de wanhoop nabij zijn. Uit arren moede wordt voorzitters voorgehouden om een avond te komen ganzeborden over klimaatbeveiliging in de sport. Voor het eerst klinken er bovendien voor-wat-hoort-wat-argumenten : „als u aantoont dat u zich inspant, dan ondersteunen wij met diensten die het best bij uw situatie passen“.

Hoeveel projecten moeten er nog op hun gat voordat iedereen deze "deal" doorziet?

Dit seizoen willen de klimaatmanagers Van der Hoop en Koppelman (een twee-zonder die geen looptijden noemt) de clubs aanzetten tot theaterbezoek, gesubsidieerd bewegen, spelregelkennis, verdieping en positieve coaching. Vooral het begrip coaching zet doelgroepen makkelijk op het verkeerde been. In de softe ondersteuningssector geldt „coaching“ als concreet klinkend positivo-alternatief voor gebakken lucht.

Info-bijeenkomsten over ondersteuning? Met een opgeblazen slapstick-assortiment wordt de achterban om de tuin geleid. Teneinde professionaliteit voor te kunnen wenden, is bedacht dat alle betrokkenen in een jongleurs-act verzeild zijn geraakt. Het is, evenwel, uitsluitend de aanbod-zijde die er alle belang bij heeft dat alle ondersteuningsthema's, in een zo vloeiend mogelijke beweging, opgeworpen en opgevangen blijven worden.

Dankzij al dat gooi- en smijtwerk menen de aanbieders het euvel te hebben gedetecteerd: de crisis is het gevolg van slechte spelregelkennis...

Surprise-surprise, een wenkbrauwenfronser van jewelste, maar origineel. Amper zijn de lege flessen van de feestelijke scheidsrechtersweek opgeruimd en nu zou het gebrek aan kennis van reglementen de oorzaak zijn van demotivatie, ergernis, irritatie, neergang, onbehagen, ruzie, spanning, verval en wrijving bij de leden. Gediplomeerd veiligheidsbevorderaar Van der Hoop kan met zijn klimaatspeeltuin op de positieve oktober-tournee.

Onmiddellijk mijn kobaltblauwe Ensons-houder een prominente stek bij de computer gegeven. Veertien miniklemmen maken de dossiers over statuten, algemeen, afdelingen, hoofdbestuur, tucht, T&W en competitie toegankelijk, inclusief alle supplementen. Ik heb het wondermiddel voor crisisbestendige klimaatbeheersing onder handbereik

(wordt vervolgd)

Schrijver: Ton Mantoua, 16 oktober 2012


Geplaatst in de categorie: sport

4.0 met 3 stemmen 167Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)