Inloggen
voeg je column toe

Columns

Dranghekken

Het Koninklijk Huis. Niemand heeft er ooit om gevraagd, toch is het er. Jammer! De EO wijdt zelfs een goddelijk programma aan Europese koninklijke huizen. Alles wat koninklijk heet te zijn wordt in dat programma op de voet gevolgd. Lik-presentator Jeroen Snel (‘ex-homo’) berichtte als presentator van Twee Vandaag onverwacht over de moord op Pim Fortuyn, die enkele minuten daarvóór en enkele honderden meters van hem vandaan had plaatsgevonden. Alleen een lawine maakt je sneller hersendood. Want Jeroen is sindsdien schaamteloos lid van de Vereniging Verslaggevers Koninklijk Huis. Tot vreugde van velen.

Vooral dames op leeftijd voorzien van een blauw kleurspoelinkje gaan voor zijn format Blauw Bloed. Die labiele liefhebbers hebben in hun genenpakket een chromosoom in dezelfde blauwe kleurstelling. Tijdens Prinsjesdag (zonder prinsjes) en op Koninginnedag (zonder Juliana) persen ze zich tegen de dranghekken om niets van het blauwe spektakel te missen. “Ze zijn ook zo gewoon hè!” Ja, en ook zij hebben regelmatig aandrang om een toilet te bezoeken, verwekken bastaards, slikken antidepressiva tegen een klote gevoel en komen liggend onder vier meter sneeuw in ademnood. Maxima is ná drie kinderen ook nog maar een schim van degene die ze ooit was. Het zijn net mensen.

Welke hoogbegaafden manoeuvreren zich nu in de rol van klapvee om een Haagse bordesscene- allure te geven? Krijsend naar sprookjesfiguren in wonderlijke gesubsidieerde kledij. “Geweldig, volgend jaar weer!” Daarom laten republikeinen op 30 april de familie van O. wonderlijke capriolen uitvoeren. Na tweehonderd meter zaklopen staat elke aristocraat weer met zijn poten in de klei. Na honderd keer koekhappen formuleer je opnieuw als een echte Hollander: zonder aardappel in de keel. Wel RSI tot aan de schouder door dat stompzinnig herhaalde zwaaipatroon. En kotsmisselijk van al die knipmessende burgemeesters.

Ook leuk, pak Bea haar speeltjes af. De kabinetsformatie wordt sinds kort geregisseerd door de Tweede Kamer. Het Parlement bepaalt nu wie informeert, formeert en regeert. De beëdiging van een verse ministersploeg wordt waarschijnlijk door de NOS geregistreerd. Kwestie van transparante democratie. De vorstin zit knarsetandend louter ceremonieel en symbolisch op Paleis Noordeinde. Haar werkpaleis. Aan het eind van de dagelijkse arbeid loopt ze naar Paleis Huis ten Bosch. Haar woonpaleis. “De Koningin heeft een samenbindende, vertegenwoordigende en aanmoedigende rol”. Maar voor maatschappelijke cohesie hebben we toch al de ME, voor buitenlandse beeldvorming de malloten van de PVV en voor aanmoediging zetten we Facebook en hooligans in.

In tijden van economische malaise moet eenieder de broekriem aanhalen. Daarom krijgt in 2013 Bea 5000 euro minder salaris dan dit jaar. Willem-Alexander en Máxima leveren allebei 1000 euro in. Een sympathiek, groots gebaar. Beatrix gaat van 830.000 naar 825.000 euro per jaar. Het echtpaar krijgt volgend jaar elk 245.000 euro salaris. Het totale kostenplaatje van het Koninklijk Huis stijgt licht. Voor volgend jaar is 39,9 miljoen euro begroot, 200.000 euro meer dan dit jaar. Kwestie van tering naar de nering zetten. Kleding middels de uitverkoop, 7 werkbezoeken in plaats van 8 vakanties en geen optrekje in Mozambique maar in het straatarme Griekenland. Prijskaartje 6.5 miljoen.

Prins Wim is zich nu zwetend aan het inlezen in staatsrechtelijke dossiers. Pakt een vergaderingetje mee van de Raad van State. “Mama, waar hebben die lui het over?” Laat zich in een nieuw uniform persen omdat de stiksels de druk niet meer aankonden. “Kan het bovenste knoopje iets losser?” Straks levenslang een rotklus klaren. “Het lidmaatschap van het IOC en The World Commission on Water vind ik eigenlijk leuker”, haspelt WimLex. In gezinsverband onze topsporters aanmoedigen is natuurlijk plezanter. Maar adel verplicht. Bea is op hoge leeftijd bezig met afbouwen én druk met de restauratie van Kasteel Drakensteyn. Haar toekomstige verblijfplaats na de troonsafstand. Ze houdt van kunstzinnig kleien, dus dat treft. Wat doen we eigenlijk binnenkort met Jorge Z.?

Schrijver: clabamsk, 17 oktober 2012


Geplaatst in de categorie: humor

3.0 met 6 stemmen 182Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)