Inloggen
voeg je column toe

Columns

Slappe thee uit Pijnacker

Als Gustave Flaubert (1821-1880) in deze eeuw zou hebben geleefd en men zou hem zijn mening over websites hebben gevraagd, dan zou hij ongeveer hetzelfde hebben gezegd als wat hij in zijn tijd van kranten vond: „Het is tegenwoordig goed om hun belang te benadrukken en om te laten merken dat je er een paar wel eens een beetje op gepaste afstand volgt. Mijn advies: maak iedere ochtend een kleine keuze uit het aanbod en gebruik dat 's avonds, in gezelschap, door de conversatie zodanig naar het onderwerp te leiden waarover je iets in een krant hebt gelezen, dat men je een briljant denker vindt. Kranten moeten echter, over het algemeen, onze afschuw wekken en onze donder- en bliksemreacties losmaken. Wantrouw kranten, wantrouw hun makers en wantrouw hun teksten“.

De heimelijke herstart van een NTTB-website deed mij afgelopen week aan Flaubert en de website als modern dagblad denken. Toen ik enkele blikken had geworpen, was ik zo teleurgesteld over de "bondsaanwinst" dat ik eerst een lange wandeling ben gaan maken. Pas¸de volgende morgen vergewiste ik mij er van dat een functionaliteitenspecialist (sic) uit Pijnacker werkelijk op de proppen is gekomen met uiterst matige kwaliteit.

Ik weet het, bij de beoordeling van zojuist ten doop gehouden website-borelingen dient men een tegemoetkomende opstelling te kiezen. Mensen zijn nu eenmaal gemakzuchtige gewenningswezens, hetgeen een rol speelt bij hun neiging om een verandering in het dagelijks patroon vrijwel onmiddellijk af te keuren. Ik schrok echter van dit magere resultaat van onsweb bv. Er zijn grenzen aan mijn coulantie. De Pijnackerse creatievelingen hebben er niet veel van gebakken, vind ik.

Kortom, de nieuwe website van de tafeltennisbond smaakt naar slappe thee.

Toen eenmaal was uitgelekt welk „Wij Creëren Het"-bedrijf de klus had binnengehaald, drukte ik mijzelf op het hart om onder geen beding te veel te verwachten. Maar van dit lauwe aftreksel ben ik geschrokken. Er is wellicht van alles uitgeprobeerd en het hele repertoire aan creatieve mogelijkheden is er wellicht op losgelaten, maar ik ontdek geen spoor van frisse wind, geen spoor van redactionele impuls, geen spoor van mediale onsweb-sprankeling. Ik ben eveneens geschrokken van opmerkelijke retro-oubolligheid, onhandig verpakt in een diepzinnigheidsneologisme als „functionaliteiten“ en soortgelijke toezeggingen en beloften.

De voorgespiegelde pluspunten waarmee „het“ door onswebbertjes in dit simpele knip-, plak- en borduurwerk „gecreerd“ zou zijn, blijken niet veel meer dan ontbrekende eigentijdsheid, ontbrekende bezieling en een rare bedrijfsmatige onpersoonlijkheid die Berteling-Borst-daadkracht moet voorstellen.

Slappe thee uit Pijnacker of een trieste afspiegeling van de huidige NTTB-situatie?

(wordt vervolgd)

Schrijver: Ton Mantoua, 4 november 2012


Geplaatst in de categorie: sport

1.2 met 6 stemmen 260



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
gi
Datum:
8 november 2012
Na alle columns gelezen te hebben, is mij heel veel duidelijk geworden! Bedankt

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)