Inloggen
voeg je column toe

Columns

Korting op Vrede?

Wat een fantastisch begin van de week, Sint is weer in ons land, heeft U ook gezien hoe die man aankwam in Roermond? Heeft U het gezien op de tv, nou ik moet eerlijk zeggen, wij wel, we zaten genoeglijk met zijn tweetjes te kijken naar al die kinderen, het leek warempel wel alsof heel Nederland was uitgelopen om de Sint binnen te halen, geweldig toch?
Maar misschien is het wel handig om te weten, dat het dit jaar de Recessie-Sint wordt genoemd want niet overal krijgen de kinderen grote en/ of veel cadeautjes, dat komt natuurlijk omdat er zoveel geld verloren is gegaan, doordat de Pieten de verkeerde zakken gebruikten en het geld op straat kwam te liggen!

Maar dan het verhaal dat de eventuele moord op Marianne nu eindelijk opgelost is omdat men een verdachte heeft opgepakt, fantastisch in elk geval, want de dna-test tja die was 100 % en mooier kan het niet, alleen dacht ik altijd dat iemand pas schuldig was, tot het tegendeel is bewezen? Dus denk ik dat we maar af moeten wachten of de man inderdaad alles wel gedaan heeft wat hem wordt toebedeeld. Niet dat ik nu twijfel aan het dna of anderszins, maar tenslotte was dat niet het enige wat hem ten laste kan worden gelegd. In en intriest is het dat om een normale gezinsman gaat een vader een echtgenoot en een hardwerkend persoon ook nog.

En denk nou niet dat ik heul met de vijand, maar men leerde mij altijd dat er twee kanten aan een zaak zitten, dus lijkt het me een tikje voorbarig om al zo hoog te springen als nu gedaan wordt. Dan komt peter ook weer in beeld natuurlijk, want ja, die had zich ook al jaren vastgebeten in de affaire en is een avondje tv weer naar de knoppen geholpen omdat het liedje van herhaling weer gespeeld moet worden. En zo krijgen we alle onderzoeken weer volop in beeld, zo krijgen we wederom te maken met de vooringenomenheid van: zie je wel, ik had gelijk maar dat kan geen mens zeggen, dat ie gelijk had want de vermoedelijke dader zit afgeschermd van iedereen in afwachting van zijn voorgeleiding aan de officier van justitie, tenminste op het moment dat ik dit schrijf dan, dat kan morgen zomaar anders zijn!

Dan sta ik toch eventjes stil, bij de vrouw en kinderen + de ouders van de vermoedelijke dader en begrijp me niet verkeerd, ook IK wil dat die moord wordt opgelost, maar dat die man, die Pascal dit gedaan zou hebben, betekend ook dat ie 13 jaar zijn mond heeft gehouden dat betekend ook dat ie in een nachtmerrie moet hebben geleefd en dat betekend ook dat ie 13 jaar geen prettig leven moet hebben gehad, want als ie inderdaad de dader is, dan moet ie in een hel hebben geleefd, dat kan niet anders! Geen enkel normaal denkend mens, doet zit zonder dat ie daar iets bij voelt, geen enkel normaal denkend persoon, en daar schaar ik deze man ook onder, kan dit mits ie het gedaan heeft uit zijn geheugen bannen en doorleven als voor de daad.

Maar wat ik al zei, als die Pascal de dader is, dan is er een moord opgelost en dat is mooi, heeft 13 jaar geduurd en dan zit er natuurlijk een gepaste straf aan vast, probleem erbij is, dat de rest van de familie ook meteen in een soort van strafkamp zitten en dat is vreselijk, want je kunt de dader dan wel hebben, maar er zit een hele familie aan vast en niet alleen wisten die van niks, tenminste dat neem ik zomaar aan, die worden nu familie van een dader die niemand zou willen zijn! Tot zover het begin van de week, maar die week betrof natuurlijk niet alleen voorgaande zaak maar worden op de tv beelden getoond van een oorlog die er niet om liegt, kinderen zijn slachtoffer, huizen worden platgeschoten, raketten vliegen door de lucht en met gevaar voor eigen leven, wagen mensen zich op straat. Lugubere beelden die zijn weerga niet kennen, mensen in paniek, mensen die er niet om gevraagd hebben en het woord VREDE is ondanks dat de maand december niet ver weg is, verder dan ooit.

Een staakt het vuren, schijnt niet te kunnen, worden uitgesproken en niemand die zich schuldig voelt of de verantwoording durft te nemen, over deze afgrijselijk wandaden. En toch moet me van het hart, dat overal wordt gesproken over te weinig geld, te weinig te eten, te weinig van, van alles wat en dan denk ik ineens, wie betaald eigenlijk die rommel die de lucht ingeschoten wordt, wie betaald de kanonnen, de raketten, de kogels en de geweren, de bommen en weet ik wat voor zooi verder nog gemoeid is met dit verhaal? Kijk, als we de jaarwisseling vieren, dan horen we een paar dagen later, voor hoeveel geld er de lucht in is geschoten, maar ik zou wel eens willen weten, hoeveel die rotzooi kost die mensen nu omleggen, die moorden die nu gepleegd worden, die bommen en raketten die NU de lucht ingaan en op doelen terecht komen die vervolgens met de grond gelijk worden gemaakt. Wie betaald die zooi? Wie financiert er nou in vredesnaam kogels om mensen om te leggen? Het is toch bij de beesten af, de meeste landen verliezen een bepaalde AAA status, maar geld voor bommen, granaten, kogels afweergeschut en meer van die ellende, dat schijnt er volop te zijn. Snapt iemand nog wat ik bedoel?

Want zelf begrijp ik er niet veel van. Recessie dat woord ligt op elke deurmat, uitkijken met wat je doet, is een zin die iedereen zo’n beetje kent, maar korting op oorlogstuig heb ik nog niemand horen vernoemen en dat begrijp ik dan niet, want net als met de jaarwisseling wordt er voor giga bedragen de lucht ingeschoten, met dit verschil, dat het mooi is om naar te kijken, en mensen ervoor gespaard hebben, dat Ik het zonde vind is een heel ander verhaal, maar om zomaar voor tja, ik kan niet zeggen, de lieve vrede, want die is er nou eenmaal niet, om zomaar raketten, bommen en al die narigheid meer de lucht in te schieten, mensen om te leggen, omdat het schier onmogelijk is, een staakt het vuren af te kondigen, nee, dat kan er bij mij niet in. Zinloze acties die scheppen met geld kosten, nee daar is het met geld strooien van de pieten afgelopen zaterdag niks bij. Recessie ’s en A statussen doen niet meer mee, als het om bommen gaat, om kogels en om kinderlevens.
Met de maand december in het vooruitzicht is het woord VREDE verder weg dan ooit!

Schrijver: An Terlouw, 25 nov. 2012


Geplaatst in de categorie: moraal

2,9 met 17 stemmen 324Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
Tineke
Datum:
27 nov. 2012
Email:
tin-ankhotmail.com
An, ik heb een aantal malen je column gelezen, moet er steeds weer naar toe om te lezen hoezeer je gelijk hebt! Met volle verwachting wacht ik je volgende af en voor deze geldt, je slaat de spijker helemaal op zijn kop. Schitterend!
Naam:
els keldermans
Datum:
25 nov. 2012
Email:
els_keldermanslive.nl
zeer mooi, wel lang, maar een goede overpeinzing die raakt.
Naam:
Irmlinda de Vries
Datum:
25 nov. 2012
Email:
irmart140xs4all.nl
Heel goed geschreven column An, ik kan mij goed vinden in wat je schrijft... Er gaat een enorme betrokkenheid van uit!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)