Inloggen
voeg je column toe

Columns

Hans en Jeanine

Een Schoevers-meisje aan het hoofd van onze Defensie. Als je met tien vingers stekeblind kunt typen kan de landsverdediging ook geen probleem zijn. Soldaten komen immers ook vaak met hand- en oogletsel van het slagveld. Jeanine Hennis-Plasschaert is de frisse minister van infanterie, cavalerie en artillerie. Heeft verder de eindverantwoordelijkheid voor alles wat in camouflagekleuren drijft en vaart én hetgeen zich door de lucht voortbeweegt. Ook de kerels van onze Marechaussee zien in haar hun meerdere. Jeanine is de opvolgster van ongeleid projectiel Hansje Hillen. Die heeft maar een target in het leven. De aanschaf van een vlieg-tuig met als opschrift 'Assembled in USA'.

“Dreiging is voortdurend aanwezig. Iedereen denkt: we leven in een veilige omgeving, wat kan ons gebeuren. Als dat zo blijft, worden we op een dag wakker en is het niet meer veilig”, aldus de notoire alcoholist. Kosten van de Joint Strike Fighter: € 61,500.000,- Ja, per stuk! Nederland wilde er 85 inslaan maar door de oplopende kostprijs zal Rutte II er veel minder van de plank kopen. Uitgangspunt: “Stel eerst vast op welk niveau willen we een militaire (bij)rol spelen?” Vervolgens: “Welk gevechtsvliegtuig hoort bij dit ambitieniveau, gegeven het investerings- en exploitatiebudget?” Een kind begrijpt dat je dan niets koopt. De kleuters van het Ministerie van Knollen en Citroenen willen op het hoogste geweldniveau blijven meedraaien. Kosten koper cq belastingbetaler.

Tijdens zijn bewindsperiode is Hillen diverse malen met pek en veren afgeserveerd. Thuis en in de grote mensen wereld. Zo vond in 2011 door de Koninklijke Marine vanaf de oorlogsbodem Hr. Ms. Tromp de mislukte evacuatie van een Nederlands staatsburger in Libië plaats. De piloot parkeerde zijn wentelwiek vrijwel in de tuin van Moammar Mohammed al-Qadhafi. Grasveld vernield, zwembad vervuild, Libiërs pislink. Bij de evacuatie ging al het denkbare fout, waardoor drie militairen in de boeien werden geslagen. Beelden van hen en de buitgemaakte helikopter met een sticker van de Nederlandse driekleur trokken wereldwijd volop aandacht. Hillen met zijn krijgsmacht het lachertje op tv en internet!

Wanneer onze “jongens en meiden” buiten de landsgrenzen in actie komen is misère verzekerd. Srebrenica in Bosnië en Kunduz in Afghanistan leidde tot veel, maar vooral niet tot enig succes. Wel tot zinloze dode moslims en soldaten. Wel leuk: in 2010 gaf Hillen toe dat hij als senator een nevenfunctie bij British American Tobacco heeft gehad. Midden in de politieke discussie over het rookverbod. Kwestie van zijn lobby-adviesbureautje. De voorgeschreven vermelding daarvan zou hij zijn “vergeten”. Sinds wanneer krijgen dementerenden daarna ministeriële verantwoordelijkheid? Dat je na zo’n declassering nog de Plenaire Vergaderzaal durft te betreden is een mysterie. Ex-excellentie Hans had al jaren moeite de zaakjes in het marcherend gareel te krijgen.

“Er is te weinig munitie, te weinig kleding, te weinig brandstof en er zijn te weinig reserveonderdelen’’, aldus de ex-minister zonder leger en hersens. Volgens de Rekenkamer hebben ze binnen de krijgsmacht zelfs geen idee waar hun wapens zijn. Hoeveelheden munitie zijn nergens bekend. Verder vertoont het financiële gebied de kenmerken van een forse krater. Zo werd vorig jaar honderd miljoen euro verkeerd geboekt. Blindganger Hans heeft er kennelijk met de rode baret naar gegooid. “Op een dag word je in de schuilkelder wakker, het is niet meer veilig!” Genietend van zijn wachtgeld steekt de commando in ruste een sigaretje op en schenkt nog een whisky in.

Opvolger korporaal Jeanine gaat keurig gekleed in mantelpakje de puinhopen demonteren. Vrouwen zijn gek op winkelen. Ons incomplete leger gaat daarom volledig in de uitverkoop. Dan is Jeanine goed bruikbaar, vooral wanneer je niet eens weet dat groen de favoriete kleur van de manschappen is. Er is volgens deze minister belangstelling voor onder meer F-16's, Leopard-tanks, pantserhouwitzers en het bevoorradingsschip Hr. Ms. Zuiderkruis. Goed onderhouden materieel, strak in de verf en voor een crisisprijsje. Buitenlandse collega’s hebben ook al geïnformeerd naar de vraagprijs voor Jeanine. Nachtkijkers zijn dan ook van een allerbelabberdste kwaliteit.

Uit de tijd dat de Oosterburen door onze straten marcheerden hielden we een zinloos luchtalarm over. Elke eerste maandag van de nieuwe maand is het natiebreed om klokke 12 een heidens oordeel. Stakkers met een posttraumatisch stresssyndroom beleven hun kwetsuren dan steeds opnieuw. Dat moet Mrs. Hennis-Plasschaert niet willen. Er is vast een ontwikkelingsland voor die kabaaltoeters.


Zie ook: http://www.clabamsk.blogspot.nl

Schrijver: clabamsk, 6 dec. 2012


Geplaatst in de categorie: humor

1,0 met 2 stemmen 327Er zijn 4 reacties op deze inzending:

Naam:
Ariadne
Datum:
7 dec. 2012
Ik heb de woorden niet geteld... kom op zeg, wat een muggenzifterij! Humoristisch geschreven column met serieuze ondertoon, bijzonder prettig om te lezen en geen woord teveel.
Naam:
Mohair
Datum:
7 dec. 2012
Ria, ik ben het niet helemaal met je eens wat betreft je kritiek op deze column. Ik vind dat Clabamsk juist feit na feit noemt die terecht een brevet van onkunde laten zien van dhr. H. Hillen. bovendien vind ik de provocatieve, stellige toon passen in een column. Inderdaad: Jeanine laat het eerst nog maar eens zien.
Maar eerlijk gezegd ben ik ook wat sceptisch over wat in godsnaam de link is tussen de kwaliteiten van Jeanine en haar functie als hoofd van Defensie. Dit is mij tot nu toe nog niet duidelijk geworden. Maar misschien heb ik deze informatie gemist, oordeel ik te snel, samen met Clabamsk, en kan Jeanine Hennis-Plasschaert dit heel goed zelf uitleggen.(misschien in het volgende nummer van Opzij, wie weet)
Naam:
Len Cornelis
Datum:
7 dec. 2012
Ria weert zich dapper als taalkundige goeroe en zelfbenoemd kenner van schrijfprocessen. Op zich niks mis mee. Maar mogelijk past haar poging tot andere waardering, beter in schrijfcursussen en workshops.

Aan de andere kant negeert analyticus Ria hier opzichtig het aspect, dat veel literatuur samen te vatten is tot een zin of een korte gedachte. Ook bekende schrijvers besteden duizenden woorden om deze uit te werken.

Ten slotte valt mij op, dat Ria, in al haar wijsheid, de term 'lukraak' gebruikt zonder enige onderbouwing. Alles bij elkaar doet Ria een gewaardeerde poging tot beknopte recensie. Voor mij staat deze 'opvoedkundige' aanpak nog even ter discussie.
Naam:
Ria den Ek
Datum:
6 dec. 2012
Beste Clabamsk,
‘Die drankzuchtige Hillen vond ik een onbekwame minister van defensie. Dat omhooggevallen Schoeversmeisje Jeanine Hennis-Plasschaert als opvolgster vind ik ook maar niks’.
Met deze ruim 20 woorden had je ons ook op de hoogte kunnen stellen hoe je over een en ander denkt. Nu gebruik je bijna 700 woorden om lukraak wat feiten zonder enige samenhang door elkaar te roeren tot één grote, moeilijk te verteren foeterbrij.
Wat de kwaliteiten van Hillen betreft ben ik het deels met je eens maar die man neemt natuurlijk ook niet in zijn eentje de beslissingen. Enige nuance is nooit weg.
Wat Jeanine HP betreft wacht ik eerst maar eens af.
Overigens heb ik in het algemeen veel respect voor Schoeversmeisjes.
Techniek: 4
Inhoud: 6

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)