Inloggen
voeg je column toe

Columns

Kerstcircus

“Elke dag de klant 100% centraal!” Dus zorgen ca. 27.000 vakkenvullers in 300 winkels dat ze solide vakkennis hebben, klantgericht denken én handeldrijven. Dat komt allemaal aan de orde tijdens de trainingen en opleidingen op de eigen Jumbo Academy (…). Met een Master op zak in een kanariegeel huispak richting okergele schappen en zongele kopers. Geel ziet een auralezer voor leraarschap, intelligentie, creativiteit, verbeeldingskracht, denken, observeren, communiceren en wijsheid aan anderen overbrengen. Het volledige boodschappenpakket.

Caissière: “Sinds 2010 studeer ik aan de driejarige Academie voor Mediumschap in Naarden. Voor trance-speaking maar vooral trance-selling!” Resultaat een stijgend marktaandeel tot 8,9%. Voor de Kerstinkopen ga je dus naar de kruidenier waar het altijd verlicht Pasen is. Jumbo! Maar een grote grutter kan ook klein zijn. Al 20 jaar stond dakloze Sevan op zijn eigen stekkie binnen de supermarkt in een Haagse kanswijk. Hij begroette duizenden Hagenaars met een zacht: “Fijne dag”. Hij verkocht er heel soms een daklozenkrantje en hield voor klanten viervoeters, kroost en boodschappenwagentjes in het oog. Een regelrechte aanwinst voor de gele kippenren Jumbo.

Nu is deze winkelier er toch klaar mee en richt een denkbeeldig machinegeweer op hem: “Opzouten!” De filiaalkapitein drukte hem vorige week een A4’tje in de smoezelige handen, waarop stond dat voor Sevan een shopverbod van 24 maanden geldt. In een tijd van witte sneeuw en dwarrelend dennengroen. De 57-jarige zwerver was rood en groen de wanhoop nabij: “Schiet me maar dood!” Daar is de wetgeving nog niet op toegesneden en zelfs na een collecte was een levenseindekliniek niet haalbaar. Nu staat de van de Kaukasus gevluchte misdadiger net buiten de Winkel van Sinkel op straat. “Hij heeft al twee keer de politie op me afgestuurd”, verzucht Sevan. “Maar dit is de openbare weg.”

De winkelmanager doet, volgens de zwerfkrantverkoper, alles om hem zwart te maken. 'Ik zou een doosje eieren hebben gestolen, ik zou als Paashaas kinderen hebben misbruikt en ik zou klanten lastigvallen.” Bewijzen ontbreken, de klanten nemen het zelfs voor Sevan op. Dat geeft troost bij een lage gevoelstemperatuur. Buurtbewoners stuurden een vlugschrift naar de Raad van Onbehoorlijk Bestuur van Jumbo, waarin ze vroegen het besluit vanuit de Kerstgedachte terug te draaien. “We kennen Sevan al heel lang, we steken onze handen voor hem in het Paasvuur.”

Volgens Jumbo krijgt het kleinbedrijf echter steeds meer signalen dat clientèle in toenemende mate hinder ondervinden van Sevan. Voorbeelden kan de voorlichter niet geven. Over de datum zeker. Sevan moet zijn papier maar ergens anders gaan verkopen. “Ik ga niet weg”, zegt die strijdlustig. Want op de Kaukasus zijn de winkels asgrauw en alle feestdagen vanwege de armoede afgeschaft.

De eten- en drankketen heeft als afleidingsmanoeuvre een deel van de stoofpeertjes van het eigen merk uit de schappen gehaald. “Het etiket kan in brand vliegen als de peertjes met verpakking worden opgewarmd in de magnetron”, jammert Jumbo in een advertentie in de ochtendkranten. Alle peren met een houdbaarheidsdatum tot 5 januari zijn uit de handel gehaald. Met de rode peertjes zelf is overigens niets mis. Die kunnen zonder verpakking alsnog in de magnetron. Klanten kunnen de producten ook terugbrengen naar de winkel. In ruil tegen zes eieren. Voor een gele Kerst.

www.clabamsk.blogspot.nl

Schrijver: clabamsk, 19 dec. 2012


Geplaatst in de categorie: humor

4,0 met 1 stemmen 152Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)