Inloggen
voeg je column toe

Columns

Samen op weg

Ook in twee duizend dertien zijn we nog niet zo één twee drie Europees één. Dat de hardwerkende, rechtschapen, nobele en sobere Noord-Europese belastingbetaler steeds maar weer voor tientallen miljarden op moet draaien voor de financieel-economische malaise van belasting ontwijkende mediterrane levensgenieters, daar krijgen we hier in het innerlijk zo beschaafde noorden toch in toenemende mate wat moeite mee. Het ophouden van andermans broek noopt immers tot het aannemen van een nogal ongemakkelijke houding, op den duur leidt zoiets geheid bij jezelf tot vervelende rugklachten.
Is het dan ook wel zo verstandig om steeds meer van onze soevereiniteit over te dragen aan Brussel? Brussel, die stad ligt wél in België en dat is toch ook al best weer behoorlijk zuidelijk, vergeet dat niet!
En verder valt het met die Europese eenheid in het dagelijks leven ook nog wat tegen. Onlangs nog waren we met de auto over de grenzen op pad. Die euro overal is natuurlijk reuze handig maar je moet wel bij elke grensovergang even uitzoeken hoe hard nou je ook al weer op de autoweg mag in dit zojuist binnengereden land.
En dan al die accessoires die je tegenwoordig, steeds verschillend per land, in de auto bij je moet hebben. Een extra bril in Duitsland, een verbandtrommel in Oostenrijk, veiligheidshesjes in Italië, je zou er overbeladen van raken en van enige uniformiteit in de regelgeving is geen enkele sprake. Het bontst maakt Frankrijk het, daar moet je sinds van de zomer een blaaspijpje bij je hebben in de voiture. Nou weten die Fransen natuurlijk ook wel weg met de wijn en, toegegeven, wijn is een gevaar op de weg. Maar te snel rijden is dat ook, zou er dan ook binnenkort, in België bijvoorbeeld, in elke auto verplicht een snelheidsmeter aanwezig moeten zijn? Naar verluidt wordt in Vaticaanstad zelfs al enige tijd druk gestudeerd op de juridische haalbaarheid van de aanwezigheidsverplichting van condooms in elk dashboardkastje. Daar ziet men nou juist weer in de toenemende overbevolking en de daarmee samenhangende drukte op de weg een mondiale bedreiging van de verkeersveiligheid.
Zo gaat elk land nog solistisch met zijn eigen stokpaardjes op weg.
Het zou toch eigenlijk best handig zijn als we al die paardjes wat meer dezelfde kant op lieten lopen. Hoefden we misschien ook niet zo met miljarden te strooien.

Schrijver: Gea Loret, 6 januari 2013


Geplaatst in de categorie: politiek

3.0 met 2 stemmen 141Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)