Inloggen
voeg je column toe

Columns

=HOUTSNIPPERS.....

“Welke energie past bij jou?” Prikkelende vraag. Na de perikelen rond de overgang 2012-2013 kun je wel een boost gebruiken. Stroom- en gasboeren proberen je met allerhande diensten en transacties aan zich te binden. Bij NUON krijg je een E-manager. Komt eens per week de plee schrobben, de incontinentieluier uitwringen en je partner glanzend in de was zetten. Persoonlijk energieadvies aan huis? Geen probleem, ze sturen simpelweg een opgewonden lekkere landgenoot langs. Tweehonderd twintig volt en alle apparatuur draait weer op volle toeren.

Bij Eneco is er TOON©. Een achter-, achterkleinzoon van de grote volkskomiek die grappig komt uitleggen dat je met alle radiatorkranen dicht het voordeligst uit bent. De Huismeesterservice van E.ON neemt je al de klussen in en rond de bungalow uit handen. Een voordeur afhangen óf een spaarlamp indraaien? Alles is mogelijk! Bij de Nederlandse Energie Maatschappij schijnt het jaar rond de zon door “Ikzegzon.nl”. Ruim 2 miljoen afnemers laten zich onder voltage zetten door dit bedrijf dat als kerndoel duurzaam hanteert. Dat betekent: wij nu de lusten, onze kleinkinderen de lasten, de stijgende zeespiegel en de zondvloed.

Hun oogmerk is klanten vandaag financieel uitkleden. Niks voorkomt dat de poolkappen smelten, het zeewater stijgt en de Chinese arbeiders massaal een autootje aanschaffen. De gehele aarde hetzelfde welvaartsniveau als het onze leidt simpelweg tot een wereldcatastrofe. Eneco investeert dus in duurzaam, onder andere door het bouwen van het Prinses Amaliawindpark voor de kust. Wat de familie van O. met duurzaamheid te maken heeft is een mysterie. Die produceren meer CO2-uitstoot dan de gehele gemeente Wassenaar. Een misdadige opa schijnt, nu het nog kan, zijn dochter en kleinkinderen veelvuldig te willen zien. Jorge bezoeken in het gevang brengt teveel spanning met zich mee voor de waterratten.

Eneco wil schone elektriciteit afzetten. Met moderne gasgestookte centrales. Medio 2013 zal een bio-energiecentrale in Delfzijl in bedrijf worden genomen. Waar Eneco houtsnippers gaat omzetten in elektriciteit. Opening door WimLex op oranje laarzen. De brandstof (houtsnippers) zal per schip, trein of vrachtwagen worden aangevoerd. Men verwacht jaarlijks ongeveer 300.000 ton. Voor die snippers kappen ze eerst oerbossen, hakken ze de bomen in kleine mootjes en transporteren het naar Delfzijl. Minder CO2-uitstoot. Klimaatneutraal. Natte voeten!

Neutrale monteurs van Eneco hebben voortaan als bijdrage tegen de CO2 geen zichtbare bilspleet meer. “Dat de knakenspleet het nog zo lang heeft volgehouden,” zegt Fransje Dingerdis. Officieel is hij kleermaker van zeilkleding maar Eneco vroeg hem om de nieuwe bedrijfskloffie te ontwerpen. “Zo'n centenbak is niet bepaald een visitekaartje voor je bedrijf. Peuters worden onhandelbaar, moeders raakt van de kook en spanning onder huisdieren neemt toe!” De nieuwe kleding heeft drie lagen en een hogere broekband. Het jaspand is ook langer. Tegen het broeikaseffect en te gebruiken als dweil bij hoog water.

Het bouwvakkersdecolleté van de technicus die gehurkt aan het werk is moet daarmee uit het collectieve geheugen verdwijnen. Alle vijfhonderd monteurs krijgen de kekke uitmonstering. De nagelnieuwe energiebedrijfskleding is ook zweetbestendig. Fransje hanteerde innovaties uit de sport zoals het gebruik van antibacteriologisch materiaal. Voor ongepoetste werknemers die op energie besparen. De carnavaleske kleding plus laarzen is weer- en winddicht. Handig tijdens een excursie naar het Amaliapark.

http://clabamsk.blogspot.nl

Schrijver: clabamsk, 10 jan. 2013


Geplaatst in de categorie: humor

3,5 met 6 stemmen 294Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)