Inloggen
voeg je column toe

Columns

DOOR DARTELE BOMEN GEEN BOS MEER TE ZIEN

Dit wordt een bepaald niet luchtig verslag van mijn concrete ervaringen met sprekers en luisteraars van religieus getinte bijeenkomsten, ook wel kerkdiensten of bijbellezingen genoemd. Ik ken deze bevolkingsgroep van binnenuit. Vrijwel alle mensen in dit soort kringen vind ik nogal naïef. Ik heb er dan ook best een beetje moeite mee om hier openlijk te bekennen dat mijn ouders tot deze groep behoorden en dat ik heel wat denkwerk heb moeten verrichten om tot reëlere inzichten te komen.

Ik spreek uit ervaring, heb het dus meegemaakt dat een hele kerk vol, ja echt helemaal vol, ademloos met open mond zat te luisteren naar een geestelijke die met droge ogen beweerde dat er een soort grootheid is die alles wat je maar kunt bedenken in een week heeft gefabriceerd. Die grootheid, (die uiteraard als mannelijk wordt voorgesteld) is almachtig, je weet wel, een almacht waarmee je oorlogen, ziekte, armoe en zo maakt. Deze meneer worden menselijke eigenschappen toegedicht als: hij ziet, hij hoort, enzovoort. En je gelooft me of niet, er waren zeer velen die dit allemaal klakkeloos aannamen. Lichtgelovig toch?
Om het helemaal bont te maken, wordt in die kringen ook gesteld dat je, als je dood gaat, bij die almachtige meneer in een situatie komt waarin je altijd gelukkig bent. Hiernamaals of hemel noemen ze dat. Er zijn echt lui die daarin geloven! Maar dan moet je natuurlijk wel braaf leven en het liefst volgens de regels die de voorgangers stellen.

In de loop van de eeuwen hebben ze een boek samengesteld. Bij die zeer arbitrair tot stand gekomen samenstelling, vielen veel delen weg. Er werd vele malen vertaald waarbij vertaalfouten werden gemaakt al of niet bewust in een richting die de vertalers goed uitkwam. En dan dient het lichtgelovige volk te geloven dat hier het woord van die almachtige meneer verkondigd wordt.
Men zou hier luchtig over moeten kunnen doen, ware het niet dat er uit naam van die kritiekloze aanname van het christelijk sprookje zo veel leed is veroorzaakt, zo veel gewetensnood is aangebracht, zo veel oorlog is gevoerd, zo veel haat en onverzoenlijkheid is gepredikt.

Niemand kent de mysteries van tijd en ruimte, leven en dood. Op wetenschappelijke, filosofische, spirituele manier wordt er veel over gedacht, geschreven en gediscussieerd. En zo lang niemand maar stelt dat hij of zij gelijk heeft, is er niets aan de hand en kunnen we luchtig door het bos dartelen waar we de bomen niet steeds willen benoemen.

Schrijver: J.H.W.Heilloos, 17 januari 2013


Geplaatst in de categorie: religie

0.9 met 37 stemmen 268Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
P. Arodie
Datum:
25 januari 2013
Ha, ha,.... catg. humor!
Naam:
Wilma de Bruïne
Datum:
23 januari 2013
Ik ben het met Len eens.
Naam:
Len Cornelis
Datum:
17 januari 2013
Schrijver forceert hier, mislukt grappig, een 'over the top' standpunt over religie. Misschien goed bedoeld. Maar stuk komt onvolwassen over. Overbekende vooroordelen en etiketten weinig boeiend op rij gezet.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)