Inloggen
voeg je column toe

Columns

Even rekenen

Er zit nu zo’n 900 miljard aan pensioengeld bij de fondsen. Dit is bijna een verdubbeling met zo’n 10 jaar geleden. Ondanks de crisis? Echt waar? Ja echt waar. Per jaar wordt er rond de 25 miljard aan pensioenen uitgekeerd. Dat betekent dat als er niets bij zo komen, dus geen rendement en geen bijstortingen, er tussen de 30 tot 40 jaar aan uitkeringen in de pot zit. Maar er wordt natuurlijk wel bijgestort en rendement is ook te verwachten.

Voor de crisis in 2007 was de gemiddelde dekkingsgraad 144%. Groot feest. In 2012 was dat in sommige gevallen 50% gedaald tot rond de 90%. Ja zo snel kan het gaan. En dan breekt de paniek uit. De dekkingsgraden en doemberichten vliegen je om de oren. Zowel jong als oud slaat op tilt. Er zijn veel jongeren die denken dat “hun” pensioenpot binnen 20 jaar is leeg gevreten door de ouderen en veel ouderen slaan op hun beurt terug omdat die zich extra gepakt voelen. Pensioen, ter verduidelijking, is uitgesteld loon waarvoor betaald is.

De politiek doet er af en toe nog graag een schepje bovenop. Ik hoorde laatst iemand zeggen dat het meeste vermogen bij de ouderen zit maar dat hij vooral geen tweedracht wilde zaaien. Dan is die eerste opmerking volledig overbodig lijkt me. Bovendien is het volkomen logisch en het intrappen van een wijd openstaande deur dat het meeste vermogen “gemiddeld” bij de ouderen zit. Zo gaat dat met leeftijd en opbouw. En dat geld stroomt gewoon door naar de “jongeren” van volgende generaties. Ouderen en jongeren zijn ouders en kinderen. We denken toch niet met z’n allen dat dat vermogen opeens totaal in het niets oplost?

Maar terug naar de getallen. Wat betekent laten we zeggen 4% korting op het pensioen. Dat betekent een “winst” voor de fondsen van 1 miljard in dat jaar. Op de totale pensioenpot is dat ongeveer 0,1 procent. Ja u leest het goed, ongeveer een duizendste deel.

Dit afgezet tegen het gegoochel met dekkingsgraden die gekoppeld zijn aan de huidige lage (geforceerde) marktrente - geen pensioenfonds heeft echter zo’n laag rendement - en de grootte van de rendementen op investeringen van de pensioenfondsen in de toekomst is die 0,1 procent die in dit voorbeeldgeval bij de pensioengerechtigden wordt weggehaald gerommel in de marge. Dit heeft nauwelijks of geen invloed op de grootte en de groei van het totale vermogen in de pensioenpot. In 2012 is de pensioenpot gegroeid met meer dan 100 miljard. Die 1 miljard korting op de uitkeringen is kruimelwerk vergeleken met andere factoren die de inhoud van de pot bepalen. De korting zorgt alleen maar voor onnodige onrust en polarisatie binnen de samenleving en is bovendien een schijnoplossing.

De kortingen op de pensioenen is gebaseerd op onkunde, politiek opportunisme en koffiedikkijkerij. Bovendien is het een vorm van symboolpolitiek en volksverlakkerij.

Schrijver: Gaffelbaard, 7 feb. 2013


Geplaatst in de categorie: geld

3,1 met 9 stemmen 354Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Monique Methorst
Datum:
7 feb. 2013
Email:
moi636yahoo.com
Samsom was dat, een schandalige uitspraak en het werd op zo'n manier gebracht alsof ze van plan zijn die groep nog verder kaal te plukken. Kan de regering niet ontslagen worden? En dat is geen rare vraag, want: de "gewone man/vrouw" wordt toch ook ontslagen als het werk niet goed gedaan is?
Ik stem voortaan op partij voor de dieren, het maakt verder toch niets meer uit.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)